Одржана централна прослава „Дана дужијанце“ у Суботици

Централна прослава „Дана дужијанце 2022“ у организацији Установе културе „Центар за културу Буњеваца“ и Националног савета буњевачке националне мањине одржао се у понедаљак,  15. августа. Програм је почео у 19 часова и 30 минута окупљањем испред Буњевачке матице, а наставио се на централном градском тргу. Присутне је, између осталих, поздравио и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

„Суботица, заједно са целом Војводином и Србијом, као мултиетничким простором, сведочи да смо нашли решење свих наших разлика или, како неко рече, да „уђемо у туђе ципеле“ и отворимо срце за оног другог. Осим крува, важно је сачувати културу, традицију и језик“, рекао је секретар Милошевић и додао да му је драго што се интезивно ради на очувању и стандардизацији буњевачке граматике и правописа, јер то представља темељ на коме се гради национална и културна самобитност и самопоштовање.

Како је буњевачки језик прошле године у Суботици добио статус службеног језика, овогодишњу прославу свог националног празника буњевачка заједница, као знак захвалности, поклонила је Граду и свим њеним грађанима.

Највећа манифестација буњевачке националне мањине, „Дан дужијанце“ почела је посвећењем жита на празник Светог Марка, а централна прослава се традиционално заказује на Велику Госпојину. Учесници су након окупљања испред Буњевачке матице продефиловати центром и положили цвеће на бисту Блашка Рајића.

„Дану Дужијанце“ је претходило још неколико дешавања, изложба слика у Буњевачкој матици у петак 12. августа, док се у недељу 14. августа у вестибилу Градске куће одржало такмичење за избор најлепшег хлеба, као и представљање бандаша и бандашице.

„Дан дужијанце“ је уједно и један од четири празника буњевачке националне мањине.

НАПОМЕНА: Фотографије су преузете са портала Subotica.com