Отворен 17. међународни сајам образовања „Путокази“

17. међународни сајам образовања „Путокази“ отворен је данас у Хали „Мастер“ Новосадског сајма. Излагачи ће ове године представити више од 500 образовних профила, и тиме помоћи ученицима око избора уписа у средње, више школе и факултете. Промоција образовања за све и афирмација доживотног образовања и ове године су основни циљеви „Путоказа”.

„Попут старих дрвених табли на раскрсницама путева, са именима градова у које одатле можете стићи, тако се овде појављују смернице образовних профила средњег и високог школства у нашој земљи, као и средњих школа и факултета из других земаља. Ово је прилика да ученици основних и средњих школа стекну ширу перспективу у погледу избора образовне животне стазе, да се упознају са идејама и препознају могућности које ће њима бити важне, некоме и судбинске када се нађу на прекретници – где се ваља одлучити куда и како даље.“ – рекао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Жолт Сакалаш приликом отварања.

Према речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића на Сајму образовања имамо прилику да сведочимо о нашим научним успесима кроз унапређење практичне, привредне активности, али и утканост у модерне акредитоване студијске програме факултета и високих школа.

„Секретаријат ће и у будуће максимално подржавати и научноистраживачку делатност и афирмацију научне изузетности у свим областима, као и високо образовање у свим његовим сегментима – од просторних услова у којима се оно одвија, преко афирмације и додатног мотивисања најдаровитијих студената, до подизања студентског стандарда у целини“, казао је секретар Милошевић.

Током два дана Сајма образовања, средњошколци ће имати прилику да обиђу штандове и да се упознају са понудом образовно-васпитних институција и установа високог образовања, а поред тога и да присуствују предавањима Грегора Мохорчића о државној матури која је намењена ученицима другог разреда средњих школа, јер ће је управо они први полагати.

„Сајам образовања је место где се размењују различита мишљења, аргументације, те констатује шта је до сада урађено и праве планови за будућност. За нама је тежак период у свакој области, а поготово у образовном систему, те бих се свима захвалио остали посвећени једном од најплеменитијих позива и пружали нашој деци квалитетно образовање. Овом приликом бих истакао да смо сачували квалитет образовања у претходне две године.” – изјавио је први потпредседник владе РС и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и ове године путем конкурса финансирао долазак средњошколаца с територије АП Војводине на Сајам, у вредности од 2 милиона динара. Свечаном отварању међународног образовања присуствовao je начелник Градске управе за образовање Радован Ковачевић, а домаћин сајма и ове године је био генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић.