Отворена „Летња школа историје и културе Срба“

„Летња школа историје и културе  Срба“ почела је са радом данас на Педагошком факултету у Сомбору и трајаће до 8. јуна 2022. Полазнике Школе је поздравио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

„Ово је један простор, али не само као школа самопоштовања српског националног бића, него једна демократска слободарска школа која помаже да разумемо друге. Верујем да ће након ове летње школе полазници из Вуковара бити не само боље информисани, него и самосвеснији из каквог корпуса потичу и које су њихове обавезе у будућности“, рекао је покрајински секретар Милошевић.

Према речима декана Педагошког факултета у Сомбору проф. др Саше Марковића током пет дана трајања школе предвиђено је да гости имају предавања у вези са историјом српског народа у намери да се расветли идентитетска упоришта Срба.

„Желимо да разјаснимо младим људима да су они расадници културе у својим срединама и да треба да допринесу разумевању различитих нација које живе на овим просторима“, казао је декан Марковић.

У раду Школе ће учествовати 16 средњошколаца српске националности из Вуковара и Загреба, у пратњи двоје професора. Својеврсни домаћини ће им бити и 10 гимназијалаца из гимназије „Вељко Петровић“, који ће учествовати у раду Школе, а предавачи су професори Факултета.

Школа се организује први пут са намером да постане традиција, а организацију су подржали град Сомбор, Заједничко веће општина Вуковар, средњошколски дом ученика у Сомбору који је задужен за смештај и исхрану средњошколаца и Фонд за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону.

На свечаном отварању Школе присуствовали су и директор Фонда за избегла и расељена лица Душко Ћутило, испред локалне самоуправе заменица градоначелника Љиљана Тица и чланица Градског већа за област културе и образовања Анита Стојаков.

Током трајања летње школе, гости из Вуковара и Загреба имаће предавања у вези са историјом, писменошћу и културом српског народа, посетиће Гимназију у Сремским Карловцима, митрополију, богословију и Нови Сад.