Отворена Међународна научна конференција “Мир и право”

Правни факултет Универзитета у Новом Саду домаћин је тродневне међународне научне конференције „Мир и право – европски мировни споразуми у ширем друштвеном контексту“ и трибине о историји мировних споразума (од Карловачког мировног споразума до Дејтона), која се одржава од 23. до 25. јуна 2022. године.

Конференцију је отворио декан Правног Факултета у Новом Саду проф. др Бранислав Ристивојевић, који је том приликом нагласио да у раду учествује више од 50 еминентних научника из Потсдама, Сегедина и Новог Сада.

Обраћајући се присутнима Нела Милишић, помоћница покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност је истакла да су мир и поштовање правног поретка неодвојиво повезани и чине једину могућу окосницу будућности модерног друштва.

„Ако на данашње изазове гледамо из аспекта људских права, да сваки човек без обзира где живи, којим народима припада или које карактеристике личности има, има право на мир, као универзално природно право засновано на урођеном људском достојанству, онда сам сигурна да ћете у данима пред нама, као научници допринети разумевању и прихватању времена у коме живимо, значаја права на мир, заједништва и помирења. И као што је у декларацијама о људским правима наведено, право на мир није ограничено само на негативну концепцију одсутности насиља или сукоба, право на мир нас обавезује да увек и у свако време имамо на уму, да нема пута ка миру, да је мир пут“, нагласила је помоћница Милишић.

Учеснике су поздравили и проф. др Дејан Мадић, ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Флоријан Ј. Швајгерт, потпредседник Универзитета у Потсдаму задужен за међународне послове и финансије, проф. др Тамаш Антал, продекан Факултета правних и политичких наука у Сегедину и мр Дарко Тадић, председник Апелационог суда у Новом Саду.

Ова мултидисциплинарна конференција представља оквир за институционализовање и подизање на виши ниво сарадње, с једне стране, три правна факултета укључена у овај пројекат из три европска града: Новог Сада, Потсдама и Сегедина и с друге стране, научне раднике других друштвених и хуманистичких наука чији предмет укључује и мировну тематику.

Конференцијски закључци биће изложени 25. јуна у најстаријој српској гимназији у Сремским Карловцима.