Отворена Међународна научно-стручна конференција „Антимикробна резистенција у ветеринарској медицини-тренутно стање и перспективе“ у организацији Департмана за ветеринарску медицину, Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду

Другу годину заредом Департман за ветеринарску медицину Пољопривредног факултета у Новом Саду је у периоду од 22. до 24. јуна 2023. године организовао међународну научну конференцију под називом „Антимикробна резистенција у ветеринарској медицини-тренутно стање и перспективе“.

Свечаном отварању конференције одржаном у Градској кући у Новом Саду присуствовала је Нела Милишић, помоћница Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Захвалница Департмана за ветеринарску медицину Пољопривредног факултета је Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност уручена у присуству продекана за науку и међународну сарадњу, проф. др Бранка Ћупине и директора Департмана за ветеринарску медицину проф. др Ивана Станчића и председнице научног одбора конференције проф. др Зоране Ковачевић.

Подизање свести о рационалној употреби антибиотика у хуманој и ветеринарској медицини представља један од најбољих начина борбе против антимикробне резистенције. СЗО упозорава на процене да ће до 2050. године као последица резистенције бактерија на антибиотике бити изазвано 10 милиона смртних случајева уколико не будемо довољно обратили пажњу на ову тиху пандемију.

Циљ одржавања конференције је био да се укаже на важност употребе антибиотика и примене водича за рационалну употребу антибиотика који су засновани на доказима, спровођење биосигурносних мера, истраживање и примену доступних алтернатива за употребу антибиотика.