Подсекретарка отворила Међународни научни скуп „Анђели у књижевности“

На Филозофском факултету у Новом Саду данас је свечано отворен Међународни научни скуп „Анђели у књижевности“, у организацији Одсека за књижевност, а реализован уз подршку Покрајинског секрeтаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност. Поздравну реч присутнима упутили су: продекан за међународну сарадњу и науку проф. др Зоран Пауновић, као и чланови Научног одбора проф. др Светлан Томин и проф. др Горана Раичевић, затим др Милан Громовић.

Отварајући скуп, подсекретарка мр Катарина Ковачевић истакла је да осећа част и задовољство што се налази у установи у којој су ,,језик и мудрост срж сваког сазнања, а човек и друштво циљ сваког учења“.

Приликом свог обраћање указала је на континуирану подршку Покрајинског секрeтаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност установама и институцијама из своје надлежности, управо о суфинансирању организације конференција и скупова, које разменом достигнућа, искустава и мишљења, као и актуелним програмским садржајима, на најбољи начин представљају академској и стручној јавности резултате истраживања у својим областима, непосредно репрезентујући рад наших установа на међународном нивоу. Стога је подршка Секретаријата организацији оваквих скупова неизоставна, а она у периоду од 2016. до 2023. године значи издвајање 61.781.221,00 рсд за укупно 281 одобрену пријаву.

„У проучавању анђела као књижевних јунака или као симболичких аспеката наративности и поетике“, казала је подсекретарка, „можда је немогуће начинити синтезу теолошког и научнокњижевног приступа, јер би у једном моменту један од приступа превагнуо,  књижевност остаје – али ни анђели не нестају… Претпоставимо да су анђели невидљиво оваплоћење филокалије и калокагатије. То је смисао и залог њиховог постојања.“

Своје поетично надахнуто обраћање мр Катарина Ковачевић је закључила речима: „Анђео победник је, у вечитом поимању односа снага добра и зла, сведок победе добра. Нико то боље не зна од нас, који се понекад нагињемо у видик књижевности, затечени њиховом судбином, као над сном из детињства.“

Захвалницу Филозофског факултета у Новом Саду за подршку научног скупа „Анђели у књижевности“ Покрајинском секрeтаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност уручила је проф. др Невена Варница, заменица шефа Одсека за књижевност.

На првом научном скупу на тему ангелогије у књижевности, своје радове, у оквиру четири планиране сесије, изложиће 26 учесника из Србије, Црне Горе, Грчке и Пољске.