Поводом Дана родне равноправности приређен пријем за др Мирјану Ивановић у Покрајинској влади

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас пријем у Покрајинској влади за др Мирјану Ивановић, редовног професора на Природно-математичком факултету, поводом Дана родне равноправности.

Тим поводом секретар Милошевић је подсетио да Секретаријат уважава и поштује родну равноправност и када је реч о додељеним пројектима.

„Када смо додељивали дугорочне пројекте, научнице су далеко надмашиле научнике по броју руковођења одобреним пројектима, док је код краткорочних пројеката тај број био усаглашен 24 наспрам 24“, подсетио је секретар Милошевић. Он је додао да се Универзитет у претходном периоду сусретао и са проблемима насиља. Захваљујући усвајању правилника, на иницијативу Филозофског факултета, управо су жене стале на праг одбране Универзитета од насилништва и злоупотребе слободе жена и у научном стваралаштву.

Влада Републике Србије усвојила је прошле године одлуку да се 11. јун обележава као Дан родне равноправности. Наиме, наведеног датума 1842. године одобрено је школовање жена у Србији.

Координациони тим мреже „Живот без насиља“, који је основан на иницијативу Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, предложио је да се ове године Дан родне равноправности обележи под слоганом: „Жене у фокусу“.

Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност одлучио је да ове године жена у фокусу буде проф. др Мирјана Ивановић – редовни професор на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду; члан Националног матичног одбора за електронику, телекомуникације и информатику Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и члан Управног одбора „Развојно – истраживачког Института за вештачку интелигенцију“, истог министарства;

Професорка Ивановић је прошлогодишњи носилац Признања за научну изузетност за 2020. годину, у области природно-математичких наука, подобласт за математику и информатику.

Такође, била је ментор и иницијаторка установљења награде „Александар Поповић“, којом се чува сећање на трагично страдалог асистента Природно-математичког факултета.

„Професорка Ивановић има врло важну јавну улогу, будући да је самостално преузела на себе, уз подршку мајке трагично страдалог асистента Александра Саше Поповића, установљење награде која носи његово име. Чувајући сећање на њега, Ви чувате трајност вредности, које су и Вас привукле науци – раду и изузетности и то преносите несебично и на генерације које долазе“, закључио је секретар Милошевић.

Према речима проф. др Мирјане Ивановић установљене су две награде  „Александар Поповић“. Реч је о награди универзитетског нивоа за свеукупан успех у току студија укључујући и мастер рад, за најбољег студента информатике и награде факултетског нивоа за значајан успех у научном раду за студенте-асистенте до 28 године.

„Захваљујући несебичном разумевању и подршци Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност од ове је установљена и трећа награда за најбоље студенте који ће за своје научне радове добијати награду“, казала је професорка Ивановић.