Пријем за даровите студенте у згради Покрајинске владе

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уприличио је данас у згради Покрајинске владе пријем за студенте из установа високог образовања чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина, а који су добили средства на Конкурсу за доделу средстава за даровите студенте у установама високог образовања чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина за 2023. годину. Ове године средства је добило 13 студената са 7 факултета Универзитета у Новом Саду, који ће током наредних 10 месеци добијати 23.000 динара месечно.

Поздравивши присутне, секретар Милошевић је рекао да су „овакви скупови данас најлепша слика Србије, јер су ови млади људи наша реална будућност“.

„Програмом развоја високог образовања и научноистраживачке делатности у Аутономној покрајини Војводини зацртали смо да je поред доступности и дигитализације, научна изврсност једна од најважнијих његових детерминанти. Изданак те изврсности препознајемо још у току студирања и стога валоризујемо оне који остварују успех са високим просеком“, рекао је секретар Милошевић и додао:

„Наука има глобални утицај, али треба да утиче и на подизање нашег привредног потенцијала. Зато је врло важно да код доделе оваквих стипендија, имамо у виду да су наши добитници већ помогли сами себи. Овде није реч само о успешним студентима, него о младим људима који су се, уз подршку привредних субјеката, одлучили не само да уче, већ и да се укључе у радне процесе, чиме су показали врхунску одговорност, а наша је обавеза била да их препознамо“.

„Препознавање оваквих успеха је тимски рад. Велики број стипендија даровитим студентима додељује Република Србија, а недавно је Фонд за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду доделио 86 стипендија најбољим студентима Универзитета, уз подршку нашег Секретаријата, Града Новог Сада, Нафтне индустрије Србије и других донатора. Ујединили смо се око једног врло важног пројекта –  да младим људима који исказују не само таленат, већ сад и видљиве резултате, помогнемо да заједнички дођемо до циља, а то је не само да заврше факултет, већ и да се запосле и да на конкретан начин допринесу побољшању свог личног стандарда и бољитку друштва у целини“, закључио је своје обраћање ресорни секретар.

У име награђених студената присутнима се обратила Сара Петровић са Технолошког факултета у Новом Саду, која се захвалила Секретаријату на подршци и истакла да је ово одлична мотивација и њој и њеним колегама у будућем раду.

Циљ програма је креирање услова за повећање запослености даровитих студената и стварања изгледне перспективе за најобразованији део нашег друштва, а ове године су у те сврхе опредељена средства у износу од три милиона динара.