Пријем за добитника признања за најбољу докторску дисертацију

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, приредио је данас у Покрајинској влади свечани пријем за доц. др Стефана Николића, добитника престижног европског признања за најбољу докторску дисертацију.

Европско удружење за аутоматизацију дизајна микрочипова (Еuropean Design and Automation Association), које организује највећу европску и једну од највећих светских конференција у тој области: „Design, Automation and Test in Europe (DATE)“, доделило је др Стефану Николићу, доценту Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду признање за најбољу докторску дисертацију у категорији: “Нови правци у методама и алатима за развој система, симулацији и валидацији, дизајну ембедед софтвера, сајбер-физичким, безбедним и системима који уче [вештачка интелигенција].”

Николићева дисертација „Аутоматизација дизајна програмабилног повезивања за реконфигурабилне архитектуре“ резултат је вишегодишњег истраживања које је спровео као докторанд и асистент на Факултету за рачунарске и комуникационе науке Федералног политехничког универзитета у Лозани у Швајцарској.

Та дисертација је проглашена за најбољи докторски рад одбрањен на том факултету у 2023. години.

Тим поводом, секретар Милошевић је рекао да му је велика част да је уприличен управо овакав сусрет, који је доказ добре и квалитетне комуникације са младим истраживачима протеклих година.

„Стефан Николић је представник оног најбољег што исходује из образовног система, због чега смо видљиви и препознати у свету, а посебно је важно истаћи да се млади колега одлучио да настави свој професионални пут управо у својој земљи, на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Тиме се шаље порука да је Србија добро место за младе, вредне и креативне људе“, казао је професор Милошевић и закључио:

„Млади треба да знају да су увек добродошли у нашем Новом Саду, нашој Војводини и Србији, а најистакнутије међу младим научницима, морамо славити као највредније што имамо, јер показују да имамо чиме да се подичимо у свету.“

Доцент Никоић је изразио захвалност свом матичном факултету што му је омогућио да се врати у његово окриље и рекао да се нада да ће својим даљим ангажманом оправдати указано поверење.

Доделом овог признања потврђен је континуитет у постизању врхунских научних резултата о ком сведочи награда Михал Сервит која је Стефану Николићу додељена 2020. године на најзначајнијој европској конференције у области реконфигурабилног рачунарства, Field-Programmable Logic and Applications (FPL), за „најбољи рад из области алгоритама за дизајн, метода и ЦАД алата за ФПГА и самосвесне системе”. Иста награда му је додељена и на конференцији ФПЛ одржаној наредне, 2021. године.

Др Стефан Николић није прихватио понуде страних компанија и универзитета. Одлучио је да настави универзитетску каријеру у Србији, верујући да може да допринесе развоју наше науке и високог образовања.