Професор емеритус Вукадин Леовац на пријему у Покрајинској влади

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, приредио је данас у Покрајинској влади свечани пријем за професора емеритуса др Вукадина Леовца.

Професор Леовац је коаутор преко 190 научних радова од којих је већина објављена у међународним часописима. Добитник је бројних признања међу којима се издвајају Октобарска награда Града Новог Сада 2006. године, Прва награда Министарства науке и заштите животне средине Републике Србије 2004. године и награда Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој 2006. и 2010. године.

Члан је Српског хемијског друштва – Хемијског друштва Војводине, Управног одбора Српског хемијског друштва, Српског кристалографског друштва, Редакционог одбора часописа Journal of the Serbian Chemical Society и Управног одбора Савеза друштава Војводине за борбу против рака.

Поводом Леовчевог 80. рођендана објављено је посебно издање поменутог часописа, што је финансијски подржао ресорни секретаријат.

Тим поводом секретар Милошевић је истакао да имамо снажне институције које су сигуран гарант наше будућности, али те снажне институције почивају на снажним појединцима.

„Већина Вас из Клуба емеритуса, вас у седмој, осмој, деветој деценији живота, представља праве драгуље нашег Универзитета. То је клуб који фасцинира својим ентузијазмом и посвећеношћу, не само научној мисли, већ и неговању научног подмлатка. Захваљујући Вама и Вашим колегама, ми данас са поносом кажемо да имамо 20% више истраживача него 2016. године, да су ти истраживачи објавили за 65% више радова у референтним часописима и да је научна продукција појединца већа за 30%, све то за само седам година“, рекао је ресорни секретар и додао:

„Општи напредак је завет генерације којој припадате. Ви сте се определили према напретку, не као политичком ставу, него као вредносној оријентацији друштва, а то је добра лекција за све нас: да се радујемо и сопственом и туђем стваралаштву ако то води прогресу.“

Професор Леовац захвалио се Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност „на свесрдној и константној подршци коју пружа установама високог образовања и науке у Аутономној покрајини Војводини“.

„Наравно, била ми је велика част и задовољство, када је, у складу са праксом домаћих и светских еминентних научних часописа, 88. издање часописа Journal of the Serbian Chemical Society било посвећено мени и мом раду, али је моја највећа сатисфакција што сам иза себе оставио изузетне сараднике који ће и даље доприносити развоју научне изузетности“, рекао је проф. др Вукадин Леовац.