Шампиони у роботици на пријему у Покрајинској влади

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас пријем за тим студената са Факултета техничких наука – “Ми”, који је освојио прво место на европском првенству у роботици ЕУРОБОТ 2022.

Поздрављајући чланове тима секретар Милошевић је нагласио да је квалитетан образовни систем, који се деценијама негује на Факултету техничких наука, сада матерјализован шампионском титулом.

„Ваш успех је најбоља вест о којој се ових дана на свим медијима говори, јер представљате наговештај друге – модерније Србије, која ваше знање сутра треба да угради у свакодневицу нашег привредног живота. Са вама добијамо оно што представља иновацију, развојне секторе у компанијама и нове технологије, које представљају охрабрење, не само за наставно-научну делатност него и за наш укупан квалитет живота у годинама које долазе“, казао је секретар Милошевић, који је том приликом студентима уручио торту на којој се налази мапа Европе с маркираним 1. местом у Француској.

Тим студената „Ми“, који чине 11 студената друге и пете године студија, боравило је у француском граду Ла Рош сир Јон од 25. до 28. маја, где су се такмичили заједно са још 100 француских тимова и 21 тим из 11 земаља.

Декан Факултета техничких наука проф. др Срђан Колаковић је истакао да је Факултет заједно са студентима делом носилац развоја Града Новог Сада, али и Војводине и Републике Србије.

„Годишње са Факултета техничких наука 2.000 дипломираних инжењера изађе директно у привреду, а на бироу рада нема ни једног нашег дипломца. Интересовање за факултет је велико и не знам како ћемо испунити захтеве за местом више“, поносно истиче декан Колаковић додајући да  студент на ФТН-у има статус цара.

Вођа тима „Ми“ проф. др Мирко Раковић са Катедре за мехатронику, роботику и аутоматизацију истиче да је ово 20. пут да студенти ФТН-а учествују на ЕУРОБОТ такмичењу, а да припреме за такмичење почињу  још у септембру и да тимови напорно раде више од шест месеци на реализацији својих робота.

„Висок пласман који наши тимови остварују последњих година резултат је континуираног и посвећеног рада генерација студената и тима професора и асистената који стално унапређују знање која се стичу током студирања и опрему са којом студенти реализују роботе“, закључио је професор Раковић.

Тема овогодишњег такмичења била је „Age of Bots“. Роботи су имали задатак да на терену решавају неколико задатака са два робота по тиму, међу којима су скупљање и сортирање узорака руде, замена статуе, ископавање руде уз предикцију освојених поена и показиваче прецизног кретања по терену. Сви роботи су потпуно аутономни, опремљени са мини рачунарима, сензорима, актуаторима и механизмима које су студенти сами пројектовали и израдили.

Са ФТН-а су у Француску ове године поред „Ми“ екипе, отпутовали и тимови „+381 Роботицс“ и „Мемристор“.