Секретар Милошевић: Материјална штета на објектима високошколских установа биће санирана до почетка нове школске године

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић посетио је данас Високу школу струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре „Сирмијум“ у Сремској Митровици, ради сагледавања обима штете на објекту школе, изазване невременом на територији АП Војводине и Града Сремска Митровица током претходне недеље.

После обиласка објекта Школе, обраћајући се присутнима, секретар Милошевић исказао је изненађење природом штете настале на објекту школе:

„Оштећени кров је реновиран пре три године. Нажалост, радови ће морати да буду поновљени. Неопходно је да се утврди да ли се ради о грешци у пројекту, неадекватном надзору или извођењу радова на реконструкцији хидроизолације крова зграде.“

„Решени смо да успоставимо адекватан систем у високом образовању када су у питању ресурси који ће бити у функцији већ на почетку школске године. Сигуран сам да ће део штете бити надокнађен и од стране осигуравајућих кућа, јер Покрајинска влада, између осталог, финансира и осигурања свих објеката високог образовања чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина“, казао је професор Милошевић и додао:

„Сви запослени у високом образовању пратиће наредних дана развој догађаја, а ми ћемо заједно са њима, јер само јединствени и можемо, радити на санирању штете и припреми објеката за наредну школску годину.“

У Високој школи струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре „Сирмијум“ је дошло до оштећења равног крова, односно дошло је до издизања и уништења хидроизолационе, УВ отпорне, еластичне, водопропусне кровне мембране преко кровних равни на површини од око 1000 м2.  Том приликом је уништена и лимена опшивка дужине око 60 м.

Због невремена, а на основу редовне контроле унутрашњег простора Школе, установљено је да је услед оштећења крова дошло и до оштећења  унутрашњег простора од око 400м2 и то  наставничких кабинета и три кабинета информатике, услед прокишњавања плафона и зидних површина, што је изазвало подизање ламината као подне подлоге, а уништен је и део рачунарске опреме.

Штаб за ванредне ситуације Сремске Митровице прогласио је ванредно стање за територију града Сремска Митровица.

На јучерашњој ванредној седници Покрајинске владе и Покрајинског штаба за ванредне ситуације, донета је одлука да се финансијски помогне локалним самоуправама у Војводини, које су, у два налета невремена, претрпеле штету.