Секретар Милошевић на обележавању буњевачког националног празника „Дан Дужијанце“

Национални празник Буњеваца „Дан Дужијанце“, али и двадесета годишњица постојања Националног савета Буњеваца, први пут су обележени у Београду, 20. августа 2023. године. Реч је о  празнику којим Буњевци славе завршетак жетве и посвећен је пшеници, хлебу и вредном раду ратара.

Поред чланова Националног савета Буњеваца, манифестацији су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, као и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

Министар Селаковић истакао је да је велико задовољство и част што се први пут у историји од када су Буњевци на територији данашње Србије, национални празник Буњеваца прославља у српској, али и буњевачкој престоници и изразио очекивање да ће манифестација да прерасте у традицију у годинама које долазе.

Обраћајући се председници Националног савета Буњеваца проф. др Сузани Кујунџић Остојић, министру Николи Селаковићу и присутним званицама и гостима, секретар Милошевић је нагласио да је празник буњевачки, али је и наш, јер се славе рад, откос, слога и заједништво, велича се повезаност генерација што заправо представља данашњу модерну Србију.

„Бити у Београду је изузетно важно, не због нечега што је фолклор, наслеђе или традиција, него због једне шире поруке да смо заједно; вредни, радни и верујући, jeр смо у Србији управо ми, одговори људи, који ћемо будућим генерацијама оставити у наслеђе доброту, скромност и вредноћу. Хвала вам што смо данас јединствени, што ћемо уз писму, коло, а у славу рада, сведочити да осим добрих откоса, у Србији успева заједништво и слога“, рекао је секретар Милошевић.