Секретар Милошевић на презентацији пројекта на Филозофском факултету

 Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић поздравио је данас присутне на презентацији резултата пројекта: „Безбедност и поверење за све: перцепција проблема сексуалног узнемиравања међу студентима и запосленима на Филозофском факултету и Факултету спорта и физичког васпитања“, у кино-сали Филозофског факултета.

Према речима секретара Милошевића овим пројектом се шаље снажна порука, а то је да желимо Универзитет који је интернационализован, дигитализован, али у правом смислу и хуманизован, дакле, Универзитет без насиља.

„Овим пројектом скренута је пажња на то да не ћутимо на оно што се дешава у нашем друштву. Виктимолошко друштво Србије је детектовало овај проблем, а ми смо кроз ово истраживање показали какво је стање у Новом Саду. Сматрам да о овој теми треба говорити, без обзира на проценат оних који су угрожени, јер ми не можемо оставити жртве на морално становиште оних који могу да помогну“, казао је секретар Милошевић и додао:

„Важно је да сви факултети Универзитета у Новом Саду усвоје Правилник, следећи пример Филозофског факултета, и тако искажемо и институционалну бригу према онима који могу бити жртве насиља – вербалног, невербалног, на крају и оног најбруталнијег“, нагласио је секретар Милошевић.

Прво истраживање на Универзитету у Новом Саду на ову осетљиву тему спроведено у периоду од фебруара до маја 2022. године. Деканица Филозофског факултета, која је уједно и руководитељка пројекта проф. др Ивана Живанчевић Секеруш истакла је да је њен циљ, као пословодног органа ове високообразовне установе да се обезбеди окружење у коме се сви осећају сигурно и поштовано.

„Овакво истраживање није пријатно, зато што је то поглед у огледало, јер треба видети и маркирати проблем, а онда обавестити ширу заједницу и рећи да је ово тема која је све време важна. Људско достојанство је нешто што се мора штитити сваки дан“, нагласила је деканица Живанчевић Секеруш.

Истраживање је укључивало фокус-групе са студенткињама и студентима, као и анкетно истраживање на студентима и запосленима и укључило је укупно 1.182 студента и студенткиње, као и 215 запослених са оба факултета.

Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност је и финансијски подржао овај пројекат.

Брошура са главним резултатима пројекта.