Секретар Милошевић посетио школу у Руском Крстуру поводом Међународног дана матерњег језика

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић посетио је данас Основну школу „Петро Кузмјак“ у Руском Крстуру, поводом обележавања Међународног дана матерњег језика. Овај дан се од 1999. године обележава 21. фебруара, у знак сећања на студенте који су 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, (данас Бангладешу), јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Приликом посете школи у Руском Крстуру, покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић уручио је 70 пакета са школским прибором, врећама за патике и чоколадама деци првог и другог разреда основне школе.

„ Ваша радост, ваша жеља да живите срећно и спокојно, јесте једна велика обавеза за све нас. По много чему се види да сте посебни – неки по облачењу, неки по фризурама, и то су једине разлике међу вама. А оно што је заједничко за вас је да, вероватно, волите школу и да волите слаткише, па сам вам свима, поред торби и школског прибора, донео и по чоколаду. Школа је веома важна у животу сваког човека“, овим речима је секретар Милошевић поздравио децу Основне школе „Петро Кузмјак“ у Руском Крстуру.

Обраћајући се присутнима секретар Милошевић је нагласио да русинска заједница има огроман интелектуални капитал.

„Не можемо бити добри људи, ако не разумемо различитости, независно од тога колика је која заједница. Ми ћемо све учинити да се заштити и негује идентитет националне заједнице која је на овим просторима присутна више од 250 година. Важно је да једна мала, али организована и култури посвећена национална заједница, да свој допринос којим нас све инспирише да је могуће са пуно ентизијазма и љубави, у обавези према прошлим генерацијама, градити концепте који ће служити будућим генерацијама“, казао је секретар Милошевић.

Руски Крстур је најстарије, највеће и најпознатије насеље Русина у Војводини и по својим образовним, културним и црквеним установама представља матицу Русина у Србији.

На попису 2002. године у Србији се око 16.000 грађана изјаснило као Русини, што чини 0,2 % становништва Републике Србије.

Редовна настава на русинском језику данас je организована у три основне школе: у Руском Крстуру, Куцури и Ђурђеву.

Русинистика као универзитетска дисциплина на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду постоји од 1. децембра 1972. године, док је Катедра за русински језик и књижевност основана 1983. и од тада до данас 55 студената је дипломирало на овом смеру.