Секретар Милошевић присуствовао радном састанку представника високих школа из Словеније и АП Војводине

У Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду данас је уприличен радни састанак делегације од 30 директора високих школа из Словеније са директорима високих школа са територије АП Војводине. Догађају, планираном у циљу размене искустава и ресурса у области високог образовања између Србије и Словеније, присуствовао je и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

Састанак је отворио домаћин проф. др Бранко Савић, директор Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду и председник Конференције академија и високих школа Србији, који је исказао жељу да се успостави сарадња са високим школама из Словеније, између осталог, и због тога да наши студенти, у оквиру Еразмус пројеката, могу да проведу више месеци на размени студената управо у словеначким високим школама.

У свом обраћању, секретар Милошевић је рекао: „Планом развоја Аутономне покрајине Војводине до 2030. године  и Програмом развоја високог образовања и научноистраживачке делатности у Аутономној покрајини Војводини јасно смо одредили да наша будућност припада друштву знања. У складу са тим, наша шанса је управо у систему високог образовања, како академског тако и струковног. Једно је сигурно, када говоримо о техничкој делатности или финансијском сектору, више ће нам бити потребни стручњаци који су ближе повезани са привредом. Управо је то велика шанса за струковне школе. Глад за кадровима је много већа него за простором или субвенцијама. Социјална економија је код нас на издисају и улазимо у нову фазу – развојну и иновативну. Ми желимо да будемо место стварања нових вредности.“

„Доношењем стратешких докумената за развој високог образовања и научноистраживачке делатности, желимо да превазиђемо извесне нелогичности које су се појавиле. Колико год да смо улагали у систем образовања, ми данас имамо само 2% улагања у истраживачки сектор од стране привреде, само 2% средстава долази из реалног сектора. За то време у Европи тај проценат иде чак до 60%. Из тога видимо да они који управљају ИТ сектором, роботиком, вештачком интелигенцијом или биотехнологијом знају где је њихова шанса. Људски капитал је најважнији. Машине застаревају, али људи у свом перманентном образовању су најбитнији. Ово се посебно односи и на поље иновација, на патенте такође“, додао је ресорни секретар.

Захваливши се представницима словеначких високих школа на иницијативи за размену искустава из области струковног образовања, проф. др Зоран Милошевић је закључио: „Сарадња са другим државама је прилика да унапредимо најмоћнији генератор у једном друштву, а то је образовање, а мисија образовања јесте да је доступно, дигитализовано, интернационализовано, али повезано са привредом.“

Потпредседница Европског удружења високих школа и Генерална секретарка Савеза Високих стручних школа Републике Словеније Алициа-Леонор Саули-Миклавчич представила је богато искуство са европским иницијативама и указала на многобројне могућности за повезивања институција две републике.
„На Западном Балкану се боље познајемо него што је то случај са остатком Европе и то је наша предност. Надам се да ће управо ови физички сусрети, у ери електронске комуникације, допринети стварању нових контаката и размени идеја, што ће резултирати успешном сарадњом и унапређењем струке и образовања“, рекла је гошћа из Словеније.