Секретар Милошевић уручио уговоре незапосленим докторима наука

У оквиру програма „Право на прву шансу“, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност je и ове године обезбедио средства за ангажман незапослених доктора наука на научноистраживачким институцијама са територије АП Војводине.

Покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић, уручио је данас два уговора истраживачима-реализаторима пројеката који су испунили услове конкурса и добили могућност да предложене пројекте реализују на Филозофском факултету у Новом Саду у наредних 12 месеци, што ће Секретаријат финансирати са 2,8 милиона динара. Оба кандидата биће ангажована на пројектима Одсека за историју Филозофског факултета.

Честитајући кандидатима, секретар проф. др Зоран Милошевић им се захвалио што су конкурисали и поручио да на њих рачунамо у годинама које долазе.

„На недавној седници Скупштина АП Војводине је донела Покрајинску скупштинску одлуку о доношењу Програма развоја високог образовања и научноистраживачке делатности у Аутономној покрајини Војводини до 2030. године. Овим програмом предвиђено је да, поводом двестоте годишњице од рођења Светозара Милетића, 2026. године, буде отворен Институт за друштвене и хуманистичке науке. Војводина је зрела за такву посвећеност бројним темама које су одавно постале дневно политичке, политиканске и крајње некритички сагледаване, с обзиром на чињеницу да имамо много обавеза у односу на њих: језичких, филозофских, историјско-правних, етничких.“

Обраћајући се докторима наука који ће први пут радити као истраживачи, ресорни секретар је указао на неопходаност ентузијазма, посвећености и марљивости у будућем раду и пожелео носиоцима пројеката да буду озбиљни кандидати управо у научноистраживачким процесима своје струке, јер „тумачена у контексту истине, историја је наука која првенствено представља велики изазов“, нагласио је професор Милошевић.

Проф. др Ђура Харди, ментор једног од кандидата подсетио је ће Одсек за историју Филозофског факултета у Новом Саду следеће године напунити 70 година свог постојања и додао:

„Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност доследно прати рад младих научника, поготово оних који су докторирали на некој од наших најпрестижнијих установа и на овај начин их охрабрује да не посустану, већ да наставе свој научноистраживачки рад“.

Јавни конкурс за реализацију акције „Право на прву шансу“ трајао је од 23. августа до 20. септембра 2023. године. Од 2016. године до данас 59 незапослених доктора наука је, захваљујући овом програму, добило шансу да се запосли на годину дана на некој од високошколских институција на територији АП Војводине.