Секретар Милошевић уручио уговоре незапосленим докторима наука

У оквиру конкурса „Право на прву шансу“, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност je и ове године ангажовао незапослене докторе наука на научноистраживачким установама са територије АП Војводине.

Покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић, уручио је данас пет уговора истраживачима-реализаторима пројеката, који су испунили услове конкурса и добили могућност да предложене пројекте реализују на факултетима и институицијама на територији АП Војводине у наредних 12 месеци.

Честитајући кандидатима, ресорни секретар проф. др Зоран Милошевић је нагласио да данашњи догађај представља велики успех управо због того што се мали број кандидата пријавио на овај конкурс.

„Очигледно је да смо успели да кроз привредни и научноистраживачки потенцијал АП Војводине, инволвирамо велики број наших стручњака и научника, а оним докторима наука који још нису препознати у потенцијалима факултета и института, пружили смо прву шансу да бисмо их мотивисали, као и саму научну заједницу да искористи знање и ентузијазам ових младих људи“, казао је секретар Милошевић. Он је додао да млади научници заслужују не једну него више шанси за запослење, јер заједно са својим породицама, чине праве представнике патриотског и одговорног односа према себи и према друштву у целини.

„Да бисмо били део шире  – светске заједнице, ми морамо размишљати о највећем капиталу у једном друштву, а то је људски потенцијал. То не може носити политичку или било какву предрасуду. Особеност једног модерног друштва није само квантитет и квалитет, већ и континуитет. Верујем да ће у годинама и деценијама које долазе, српско друштво бити партнер свима, управо на основу знања и стваралаштва“, закључио је секретар Милошевић.

Јавни конкурс за реализацију акције „Право на прву шансу“ био је отворен од 19. августа до 16. септембра 2022. године, а опредељена средства по овом конкурсу износе 8.400.000 динара. На конкурс се јавило укупно шест кандидата од којих су пет кандидата испунила услове и добила могућност да предложене пројекте реализују на Филозофском, Пољопривредном, Економском факултету, Академији уметности Универзитета у Новом Саду и Научном институту за прехранбене технологије, Нови Сад .

Од 2016. године до данас 57 незапослених доктора наука је, захваљујући овом програму, добило шансу да се запосли на годину дана на некој од високошколских институција на територији АП Војводине.