У Покрајинској влади обележен Међународни дан матерњег језика

Поводом Међународног дана матерњег језика, који се обележава сваке године 21. фебруара широм света, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас пријем за студенте 1. године основних студија Филозофског факултета у Новом Саду који студирају матерњи језик, добитнике стипендија додељених подстицајном мером Покрајинске владе за 2023/2024. годину.

Професор Милошевић је започео своје обраћање подсећањем да је „тешко замислити мултиетничко друштво у ком нисте спремни да ‘обујете туђе ципеле’ “.

„Велико је задовољство када човек егзистира у Аутономној покрајини Војводини; оно је по дефиницији усмерено на различитост и то је вишедеценијска традиција. Данас обележавамо празник који се светкује од 2000. године, а то је тема о којој ми, одавде, имамо итекако, шта да кажемо и будемо узор другима у свету. Живот у Војводини нас упућује једне на друге, јер одувек смо живели једни са другим, а не једни поред других. Наша одговорност није да бринемо само о статистичкој већини, него и о онима које закон препознаје као мањину, али које у нашој култури говора називамо националним заједницама. Тиме смо се јасно одредили да у вези са тим питањем не постављамо мерила већине и мањине, јер оно што је мањинско, заправо је посебно битно и тиме остварујемо целину нашег односа према сваком човеку у Војводини. Јединствени смо и заслужујемо да у свим својим идентитетским питањима будемо третирани равноправно“, рекао је секретар Милошевић и истакао:

„Посебно смо поносни на чињеницу да смо у последњих десет година финансирали око стотину пројеката у вредности од 40 милиона динара за припаднике националних мањина- националних заједница за истраживачке пројекте, у сарадњи са националним саветима. Наука јесте интернационална, али наша је обавеза да бринемо о специфичностима овог друштва.“

По речима ресорног секретара овај пројекат стипендирања има посебну важност и вредност: „Они који чувају језик су најјачи стражари националног идентитета; у језику је акумулирано много наслеђа, али и одговорности за будуће генерације. Већ смо у буџету за идућу годину предвидели и већа средства за стипендирање студената са одсека за романистику, словакистику, русинистику, хунгарологију, српски језика као нематерњи језик и српски језик и књижевност, јер очување језика је, итекако, важно у условима техничко-технолошког прогреса где виртуелна комуникација на моменте узима примат над изговореном, живом речју.“

Пријему је присуствовала и деканица Филозофског факултета у Новом Саду проф. др Ивана Живанчевић Секеруш која је подсетила да Филозофски факултет у Новом Саду ове године навршава 70 година свог постојања.

„Овај празник УНЕСКО слави четврт века, а Филозофски факултет брине о матерњим језицима знатно дуже. Ми смо јединствена институција на којој се студира на 5 матерњих језика и то јесте светионик који треба да означи глобално образовање. Данас се под глобалним образовањем сматра студирање на енглеском језику, али наша мисија је да сачувамо и ове, такозване, мале језике, нарочито на овом парчету земље Србије, у Војводини, где су ти језици и званични језици. Подршка Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност је у том смислу драгоцена.“

Михаела Еделински, студенткиња прве године на Одсеку за русински језик и књижевност, захвалила се, у своје име и у име својих присутних колегиница са других одсека, на позиву, али и подршци Покрајинске владе:

„На овај начин сте нам показали да имате поверење у нас, да нас подржавате у нашој мисији неговања сопственог језика, културе и идентитета. Надамо се да ћемо то поверење да оправдамо и да ћемо бити добар пример и другим, надолазећим генерацијама.“

У овој школској години стипендирани су најбоље рангирани студенти 1. године следећих студијских група: Мађарски језик и књижевност, Румунски језик и књижевност са другим романским језиком и културом, Русински језик и књижевност, Српски језик као нематерњи или страни језик и књижевност и Српски језик и књижевност, њих укупно 9. Појединачни износ опредељених стипендија је 20.000,00 рсд (нето), у трајању од десет месеци, док је у плану стипендирање студената истих студијских група и наредне школске године.

Међународни дан матерњег језика је успостављен 1999. године од стране УНЕСКО-а  на предлог Бангладеша и обележава се редовно од 2000. године, у знак сећања на студенте који су 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, (данас Бангладешу), јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.