У Суботици додељене дипломе струковног инжењера студентима Високе техничке школе струковних студија

У Великој већници суботичке Градске куће данас су уручене дипломе студентима који су успешно завршили студије на једном од студијских програма Високе техничке школе струковних студија у Суботици и тиме стекли титулу струковног инжењера. Свечаности у оквиру које је дипломе добило више од 120 инжењера различитих профила, а нешто мање од десет студената дипломе мастер струковних студија, присуствовали су покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, истакао како је Град Суботица посвећен стрпљивом и дугорочном инвестирању у младе и њихово знање.

„Наша огромна жеља је да имамо стручњаке који ће знати да одговоре изазовима и захтевима сложених услова пословања у готово свим  областима. Управо због тога, један од приоритета суботичке локалне самоуправе је подршка образовању и стварање услова да млади, образовани људи након завршетка свог школовања нађу запослење у Суботици, остану у њој и дају допринос развоју и нашег града, и наше државе Србије”, рекао је Бакић.

Он је честитао свим студентима који данас добијају дипломе инжењера Високе техничке школе струковних студија, као и дипломе мастер струковних студија, и изразио уверење да ће се они са великим задовољством бавити професијом за коју с се определили и за коју поседују потребна знања и вештине.

Покрајински секретар Зоран Милошевић је овим поводом изјавио:
„Данас је велики дан, јер 120 инжењера добија дипломе и то нам показује да је главни пут у нашем друштвеном напретку, пут развоја људских ресурса. Све што сада стварамо у материјалном смислу, неупоредиво је мање од онога што већ данас и сутра имамо кроз подршку инжењера и стручњака који ће стварати нову вредност. Сада нам је задатак да направимо једну нову копчу и да са социјалне пређемо на развојну, иновативну економију. То ћемо урадити управо са људима који разумеју значај иновација, проналазаштва и свега што економисти називају интелектуалним капиталом.“

„Мислим да смо са Високом техничком школом струковних студија у Суботици добили заиста један моћан ресурс управљања таквим процесима. Покрајинска влада даје пуну подршку раду свих 9 високих школа струковних студија чији је оснивач, али посебно оних који школују кадрове који дају снажан допринос развоју привреде и нашем буџету. Захваљујући томе ми стварамо предуслове моћног здравства, културе и других подсистема нашег друштва. Ово је један комплексан принцип егзистирања између људског капитала и материјалних добара, што је агрегат развоја успешног друштва.”, истакао је секретар Милошевић.

Присутнима на свечаности  и добитницима диплома инжењера различитих профила (Информатика, Мехатроника, Електротехника, Машинство и Инжењерски менаџмент), као и дипломa мастер струковних студија (област Информационе технологије), пуно успеха у будућем раду су пожелели и директор Високе техничке школе струковних студија проф. др Игор Фирстнер, помоћник директора за односе са јавношћу и студентима проф. др Златко Човић, координатор за међународну сарадњу проф. др Ливиа Седмина и помоћник директора за наставу др Сања Маравић Чисар.

Свечаност је почела химном Републике Србије „Боже правде“ и студентском химном „Gaudemus igitur“ које је извео суботички Женски камерни хор „Pro musica“.