За пројекте који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом издвојено седам милиона динара

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је данас решења представницима високообразовних установа из АП Војводине, који су добили средства у висини од седам милиона динара за 15 одобрених пројеката по Јавном конкурсу за финансирање пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у области уметности с територије АП Војводине у 2022. години.

Поздрављајући присутне руководиоце пројеката секретар Милошевић је истакао да култура представља духовно и материјално стваралаштво, а уметност стимулисање људских чула, људског ума и духа.

„Потребно је пренети емоцију и идеје, зато што је у том царству слободе суштина онога чиме се бавимо у науци, као и у било ком другом стваралаштву“, рекао је секретар Милошевић.

Он је додао да осим научно – истраживачких, развојно – истраживачких и пројеката националних мањина, који су пре шест година први пут финансирани од стране Секретаријата, своје место су пронашли и истраживачко-уметнички пројекти, који аутентично заступају своју уметничку идеју.

„Најзаступљеније области истраживачко-уметничких пројеката су ликовна, драмска, музичка, дигитална и интердисциплинарна уметност. Било би лепо да у будућности аплицирају и неке примењене уметности, које неоправдано изостају са конкурса – архитектура, на пример“, закључио је секретар Милошевић.

Ове године пристигло је укупно 27 пријава пројеката, а одобрено је 15 пројеката из области истраживачко-уметничког стваралаштва.