Održana godišnja Skupština Ogranka SANU u Novom Sadu

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, prisustvovao je danas godišnjoj Skupštini Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti koja je održana u zgradi Platoneuma u Novom Sadu.

Pozdravljajući prisutne sekretar Milošević je rekao da smatra da Matica srpska, a posebno Ogranak SANU u Novom Sadu, predstavljaju deo našeg moralnog otrežnjenja.

„Mi u politici i te kako imamo potrebu za mišljenjem naših akademika, koji su slobodni, nezavisni, ali isto tako i odgovorni za budućnost Srbije“, naglasio je Milošević i dodao da u jednom multidimenzionalnom društvu politika nije sve, već je to istina, do koje možemo doći samo kroz kreiranje javne politike.
Govoreći o ulozi Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, sekretar Milošević je istakao da je ona veoma važna.

„Mi smo sa uvaženim akademicima vodili dijalog o brojnim pitanjima kvaliteta visokog obrazovanja, o naučnoistraživačkoj delatnosti u odnosu na naučne oblasti, takođe i o tome koliko su fundamentalna i primenjena istraživanja danas potrebna. Sve u svemu, to je jedan diskurs koji se reflektuje na svakodnevnu politiku, ali i ono što nas obavezuje u decenijama koje dolaze, kada ćemo sigurno razmišljati da je vreme četvrte industrijske revolucije i digitalizacije, nešto što nije vezano za mandat, već za kvalitet društva“, rekao je Milošević.

Prema rečima predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti akademika Vladimira Kostića, u Akademiji je pokrenuta inicijativa da se u narednom periodu akademici, ali i ostala stručna javnost, bave „srpskim pitanjem“ u periodu od 19. do 21. veka, što će uključivati i Kosovo i Metohiju, našu državnu organizaciju, državno-pravni status, pitanje kulture, stanje jezika i pisma, stanje srpske dijaspore, i mnoga druga pitanja.

Skupštini je pored brojnih uglednih akademika i predsednika ogranka SANU u Novom Sadu prof. dr Stevana Pilipovića, prisustvovao i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.