Otvoren 21. Simpozijum epizootiologa i epidemiologa

21. Simpozijum epizootiologa i epidemiologa u organizaciji Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“, otvoren je danas u Hotel „Park“ u Novom Sadu. Otvarajući ovaj značajni međunarodni skup prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost naglasio je da ovakvi susreti, između ostalog, predstavljaju interaktivni spoj nauke i privrede, posebno naučnu sposobnost da upravljamo zdravstveno-bezbednosnim aspektima savremene epizootiologije i zoonoza.

„Reč je o multidisciplinarnoj manifestaciji koja spaja sve nas, od običnih ljudi do vas, istaknutih naučnika u oblasti veterinarskih nauka, jer koliko god je to naučna i stručna problematika, ona rezultatima ovog simpozijuma ishoduje u zdravlju životinja, a time posredno utiče i na kvalitet života ljudi“, rekao je Milošević i dodao da je izuzetnost naučnog rada zaposlenih zapažena, ne samo u kvalitetu i kvantitetu, već i u kontinuitetu naučne produkcije.

Program trodnevnog skupa zasnovan je na rezultatima više od 80 naučnih, stručnih i primenjenih istraživanja o praćenju pojave, širenju i kontroli zaraznih bolesti životinja i ljudi. U svetlu najnovijih naučnih i stručnih saznanja o aktuelnim zaraznim bolestima, koje izazivaju virusi, bakterije i paraziti, biće predstavljeni rezultati istraživanja, kao i strategije kontrola i predlozi za unapređenje programa nadzora i efikasnije eradikacije pojedinih infektivnih oboljenja na području Republike Srbije, ali i iskustva zemalja u okruženju: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske i Slovenije.

08042019_veterina_2
08042019_veterina_3
08042019_veterina_4
previous arrow
next arrow
08042019_veterina_2
08042019_veterina_3
08042019_veterina_4
previous arrow
next arrow