Otvoren 3. Sajam „Nauka za privredu“

Na Novosadskom sajmu danas je otvoren 3. Sajam „Nauka za privredu“, koji se organizuje na inicijativu Pokrajinske vlade, a realizuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Univerzitetom u Novom Sadu i Privrednom komorom Vojvodine.

Sajam je otvorio prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je tim povodom izjavio da mu je drago što postoji ovakva manifestacija koja pokazuje važnost povezivanja nauke i privrede.

„Ministarstvo je u decembru proše godine donelo Zakon o fondu za nauku i mi smo zadovoljni njegovim funkcionisanjem. U junu smo raspisali prvi poziv za projekte Fonda za nauku, čija evaluacija je u toku. Imali smo čak 585 prijavljenih projekata, a zbog velikog interesovanja, Vlada Republike Srbije odlučila je da poveća budžet za ovaj poziv, tako da ćemo za sledeću godinu imati na raspolaganju devet miliona evra, umesto dosadašnjih šest miliona“, naglasio je državni sekretar Popović i dodao da je u međuvremenu Ministarstvo raspisalo još dva poziva – prvi se odnosi na projekte u vezi sa veštačkom inteligencijom, a drugi obuhvata projekte koji povezuju naučnu dijasporu.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zorana Miloševića, u fokusu ovogodišnjeg sajma su digitalna rešenja za uspešno povezivanje nauke i privrede.

„Mi, u Pokrajini, shvatili smo da je veoma važno ono što radi Univerzitet u Novom Sadu, a to je utvrđivanje nivoa digitalizacije visokog obrazovanja. Nama je to bitno kako bismo utvrdili šta su izazovi vremena pred kojim smo, jer moramo podići tehnološku infrastrukturu na viši nivo, moramo prilagoditi kurikulume studijskih programa i same silabise predmeta i, naravno, jačati preduzetnički prilaz ovom problemu“, kazao je Milošević i dodao da ovaj sajam testira mnogo toga, a između ostalog i koliko smo zaista humanistički orijentisani u procesu digitalizacije.
„Mi ne možemo čoveka učiniti robotom, ali možemo pomoći u svim njegovim aspektima življenja, pre svega u obrazovanju. Zato je naša misija da razumemo potrebe privrede, ali i da podesimo instrumente uprave. Dakle, govorimo o sinergiji države, privrednog ambijenta i visokog obrazovanja“, zaključio je sekretar Milošević.

Prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović istakla je da Univerzitet, koji sledeće godine obeležava 60 godina od osnivanja, kontinuirano radi na formiranju visokokvalitetnog naučnoistraživačkog podmlatka koji je svojim znanjem sposoban da stvara nove vrednosti.

„Veliki broj međunarodnih naučnih projekata i obiman transfer dobijenih rezultata u privredu, osnovno je obeležje Univerziteta u Novom Sadu, koji broji više od 400 akreditovanih studijskih programa svih nivoa“, naglasila je prorektorka Podunavac Kuzmanović.

Nakon zvaničnog otvaranja, program manifestacije je nastavljen uručenjem priznanja za najuspešnija digitalna rešenja povezivanja nauke i privrede, koje se ove godine organizuje prvi put. Ukupno je prijavljeno 25 digitalnih rešenja, a na takmičenju su učestvovala dva univerziteta – Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet „Edukons“, 10 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i 5 instituta – Institut „Biosens“, Naučni institut za veterinarstvo, Institut za ratarstvo i povrtarstvo „NS seme“, Naučni institut za prehrambene tehnologije i Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.
Žiri koji su činili predstavnici Sekretarijata, Univerziteta i Novosadskog sajma doneo je odluku da prvo mesto pripadne Institutu „Biosens“ iz Novog Sada za digitalnu platformu Agrosens, koja je namenjena upravljanju poljoprivrednim gazdinstvima – od lokalnih vremenskih prognoza i istorijskih meteoroloških podataka, do e-savetodavca i modula za optimizaciju setvene strukture i optimizaciju đubriva.

Drugo mesto pripalo je Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu za digitalno rešenje baterije testova za procenu fizičkog kapaciteta starijih ljudi za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a treće mesto je osvojio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, Katedra za teorijsku elektrotehniku, za softver koji omogućava javni uvid u postojeće nivoe elektromagnetnog polja.

Novosadski sajam je dobitnike priznanja nagradio putovanjem.

Posetioci manifestacije imaju priliku da prisustvuju prezentaciji digitalnih rešenja nauke za privredu, kao i B2B susretima namenjenim poslovnom povezivanju privrednika i predstavnika naučnih institucija.

05122019_nauka_2
05122019_nauka_3
05122019_nauka_4
05122019_nauka_5
05122019_nauka_6
previous arrow
next arrow
05122019_nauka_2
05122019_nauka_3
05122019_nauka_4
05122019_nauka_5
05122019_nauka_6
previous arrow
next arrow