Podsekretar mr Kovačević pozdravila učesnike Petog srpskog kongresa geografa

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost mr Katarina Kovačević pozdravila je učesnike Petog srpskog kongresa geografa pod nazivom: „Inovativni pristup i perspektive primenjene geografije“, koji se održava od 9. do 11. septembra 2021. na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Tom prilikom mr Kovačević je poželela učesnicima Kongresa da novim postignućima iz oblasti aplikativne geografije doprinesu poboljšanju nastavno-naučnog procesa.

„Vrednujući znanje, kao najveći kapital društva, Sekretarijat podržava rad visokoškolskih ustanova, kako kroz projektno finansiranje tako i kroz sufinansiranje upravo konferencija i kongresa, koji omogućavaju razmenu mišljenja, iskustava i saznanja, a koji na najbolji način, stručnoj javnosti predstavljaju dostignuća iz svojih oblasti, prezentujući rad naših stručnjaka na međunarodnom nivou“, istakla je podsekretar Kovačević i dodala da je podrška Sekretarijata planirana i kada je reč o proširenju prostornih kapaciteta Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, zbog velikog broja studenata koji su zaineresovani za pojedine programe ovog Departmana.

Blizu 200 učesnika ovog naučnog Kongresa koji dolaze iz više od 15 zemalja regiona, Evrope i sveta, biće ove godine posvećeno razmeni znanja iz primenjene geografije. Neke geografske discipline daju prioritet saznanjima koja se mogu primeniti u rešavanju hitnih problema u društvu, što je primetno u oblastima klimatskih promena, zaštite životne sredine, demografije, turizma, urbanog i regionalnog planiranja. Mogućnost primene rezultata geografskih istraživanja može biti i šira, pa se odnosi i na pitanja društvene nejednakosti, rešavanja društvenih sukoba, razvoja kulture i njene geografske distribucije, kao i na usvajanje politika od značaja za razvoj neke zajednice.