Pokrajinska vlada dopremila pomoć narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji

Vlada AP Vojvodine iz godine u godinu pomaže narodne kuhinje pri Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosovu i Metohiji, pa je tako i ove godine dopremila pomoć u prehrambenim proizvodima i higijenskim sredstvima.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnu istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević je, obilazeći centralni magacin i kuhinju u Prekovcu kod Novog Brda, najavio donacije i narednih godina, jer kako je rekao, to zaslužuje više od dve hiljade korisnika narodnih kuhinja, kojima je dnevni obrok najsigurniji oslonac preživljavanja.

„Pokrajinska vlada je izdvojila oko 6 miliona dinara pomoći u prehrambenim proizvodima, higijenskim sredstvima i školskom priboru. Mislim da smo ovom pomoći, pronašli optimalan broj artikala koji će zadovoljiti potrebe narodnih kuhinja, kao potrebe za higijenskim sredstvima stanovništva južne srpske pokrajine“, rekao je sekretar Milošević.

Dopremljena su i dva kamiona pomoći od 20 tona brašna, pre svega uz podršku „Mitrosrema“ iz Sremske Mitrovice.

Upravnica narodnih kuhinja iz humanitarne organizacije „Majka devet Jugovića“ Svetlana Stević uz reči zahvalnosti na donaciji ističe da je protekla godina bila jako teška za funkcionisanje kuhinja.

„Imali smo veliki pritisak i od korisnika narodnih kuhinja i od drugih koji su bili pogođeni epidemijom. Stabilizujemo se polako, ali imamo veliki broj ljudi koji traže pomoć. Trudimo se da svim pomognemo, bilo da je u pitanju hrana ili druga pomoć“, navela je Stević.

Svetlana Stević poziva sve koji mogu da pomognu narodnim kuhinjama, jer time direktno pomažu opstanak dela srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

U Narodnoj kuhinji svakodnevno se pripremaju obroci za 2.200 korisnika iz novobrdskog, ali i regiona Kosovskog Pomoravlja, Kline i za učenike Bogoslovije u Prizrenu, kao i za potrebe manastira na Kosovu i Metohiji.

Tokom posete Eparhiji raško-prizrenskoj, pokrajinski sekretar Zoran Milošević obišao je i Osnovnu školu „Rajko Urošević“ u selu Gotovuša, Opština Štrpce i uručio đačke torbe i školski pribor učenicima socijalno ugroženih porodica.

Na kraju posete pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević obišao je Pećku patrijaršiju i Manastir Visoki Dečani.