Uskoro počinje 14. Sajam obrazovanja „Putokazi“

Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi”, koji se ove godine održava 14. put za redom, ima za cilj promociju obrazovanja za sve uzraste i afirmaciju doživotnog učenja, a obuhvatiće ukupno 80 učesnika, među kojima je 50 visokoobrazovnih istitucija iz zemlje i inostranstva, svih 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i 3 naučna instituta, 11 stranih fakulteta i 24 srednje škole.

Svoj štand na predstojećem Sajmu imaće i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a tim povodom, pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević naglasio je da interes Sekretarijata, kada je reč o ovoj sajamskoj manifestaciji, orijentisan prevashodno na kvalitet visokog obrazovanja bez obzira na to ko je osnivač visokoškolskih institucija. Takođe, ukazao je da se ostvarenje navedenog cilja usmerava na realizaciju u tri polja: predstojeći proces akreditacije, zatim digitalizacija visokog obrazovanja, kao i aktivno učešće studenata u vaspitno – obrazovnom procesu.

„Kada predstavljamo visoko obrazovanje, uvek govorimo o onim institucijama koje su akreditovale svoje studijske programe. Ovih dana Nacionalni savet za visoko obrazovanje je usvojio niz pravilnika, kojima se kreće u novi sedmogodišnji ciklus akreditacije visokoškolskih institucija“, rekao je Milošević i dodao da je to dobar početak i bitan signal za sve visokoškolske institucije, jer im daje šansu da se korektno pripreme i obezbede adekvatan prostor, nastavnike i studijske programe, te na taj način budu dostojni autonomije visokog obrazovanja.

Kada je reč o eri digitalizacije, sekretar Milošević je naglasio da se prikupljaju informacije o zastupljenosti aktivnosti u vezi sa osavremenjavanjem svih visokoškolskih ustanova na teritoriji AP Vojvodine, kroz realizaciju „e-fakulteta“, „e-nastave“ i „e-indeksa“, ali da je uveren da nismo daleko dosegnuli u procesu digitalizacije fakulteta i nastave, kao i da se na tom planu može mnogo više uraditi.

Učešće studenata u vaspitno-obrazovnom procesu je od velike važnosti, naglašava sekretar Milošević, budući da su studenti u fokusu, bez obzira da li je u pitanju digitalizacija ili akreditacija.

„Sve što radimo orijentisano je prema studentima, jer su oni jedina realna budućnost“, rekao je Milošević i dodao da prema budućim generacijama treba iskazati više poštovanja, zato što će oni za koju godinu biti nosioci razvoja našeg društva. Sekretarijat je za studente Univerziteta u Novom Sadu obezbedio kulturno-sportske vaučere, učešće u zimskim edukativnim i rekreativnim aktivnostima, kao i studentske posete u regionu.

01032019_putokazi_2
01032019_putokazi_3
01032019_putokazi_5
01032019_putokazi_4
previous arrow
next arrow
01032019_putokazi_2
01032019_putokazi_3
01032019_putokazi_5
01032019_putokazi_4
previous arrow
next arrow