Održan jesenji Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Na oglednim poljima nacionalnog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, danas se okupilo mnoštvo posetilaca tradicionalne manifestacije poznate kao jesenji Dan polja. Tim povodom prisutne je pozdravio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević koji je naglasio značaj Instituta, ali i važnost same reči „seme“, budući da ona predstavlja pravu meru uspeha u nauci, ali i u politici – kada se uvećava agrarni budžet, ali i kada postoji podrška i vera u mlade poljoprivredne proizvođače, inspekciju na nivou okruga, ulogu lokalne samouprave u zakupu poljoprivrednog zemljišta, što sve zajedno predstavlja sinergiju i udruživanje oko projekta uspešne poljoprivredne proizvodnje.

„Institut za ratarstvo i povrtarstvo živi od te sinergije, ali i od velikog broja partnera. Transfer znanja je, zapravo, bolja rodnost i plodnost naših polja. Verujem da u reči „seme“, u jednom svojevrsnom semeništu, svi možemo naći sebe i prepoznati se u zajedničkom uspehu“, rekao je sekretar Milošević. On je dodao da Institut od nacionalnog značaja predstavlja obavezu za sve, ali da je siguran da će svojim naučno-istraživačkim radom, ali i društveno-odgovornim ponašenjem, u potpunosti opravdati ukazano poverenje.

„Verujemo da je Institut izuzetno važan nacionalni projekat, koji ne sme biti pod udarom tržišta i ne sme biti predmet kupovine i prodaje, jer ono što on sublimira jesu znanje i višedecenijsko iskustvo, koje predstavlja garant naše sigurne budućnosti“, zaključio je sekretar Milošević.

Prema rečima dr Svetalne Balešević Tubić, direktorke Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, u toj naučnoj ustanova u kojoj danas radi više od 100 naučnih istraživača, stvoreno je više od 1.300 sorti semena i hibrida, od kojih je 1.000 registrovano u svetu. Takođe, prvi hibrid suncokreta u Evropi nastao je upravo na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo „NS seme“ u Novom Sadu.

Jesenji Dan polja je tradicionalna manifestacija, kada se na oglednim poljima ove renomirane naučne ustanove, mogu videti sorte jesenjih useva, suncokreta, soje i kukuruza dospelih za berbu.

06092019_Dani_polja_2
06092019_Dani_polja_3
06092019_Dani_polja_5
previous arrow
next arrow
06092019_Dani_polja_2
06092019_Dani_polja_3
06092019_Dani_polja_5
previous arrow
next arrow