Положен камен темељац нове зграде Института БиоСенс

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић положила је данас камен темељац за изградњу нове зграде Института БиоСенс, заједно са проф. др Зораном Милошевићем, покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку делатност, Бранком Ружићем, министром просвете, науке и технолошког развоја, Милошем Вучевићем, градоначелником Града Новог Сада и Владимиром Црнојевићем, директором Института БиоСенс.

Будућа зграда БиоСенса биће опремљена најсавременијом научноистраживачком опремом и представљаће врхунац научне инфраструктуре у Србији, као и у ширем региону, а налазиће се између спортских терена Ђачког игралишта, Сунчаног кеја и објеката стакленика Природно-математичког факултета у оквиру Универзитетског кампуса Универзитета у Новом Саду.

Предвиђено је да зграда површине 6.750 метара квадратних буде саграђена до почетка јануара 2023. године, а уговорена вредност радова износи близу осам милиона евра.

Прерастање Института БиоСенс у европски центар научне изврсности за напредне информационе технологије и њихову примену у пољопривреди, реализује се у оквиру пројекта АНТАРЕС, у оквиру престижног позива Timing програма Европске комисије Хоризонт 2020. Поред улагања у истраживачку инфраструктуру, која укључује нову зграду и најсавременију опрему, пројекат се фокусира и на запошљавање врхунских стручњака, подстицање научне изврсности, стварање дигиталних решења за пољопривредни сектор и стимулисање предузетништва.

За пројекат АНТАРЕС обезбеђено је 28 милиона евра: половина од Европске комисије у оквиру програма Хоризонт 2020, а другу половину обезбедила је Република Србија путем кредита Европске инвестиционе банке за научну инфраструктуру.

Церемонији полагања камена темељца присуствовали су и Њ.Е. Сем Фабрици, амбасадор и шеф делегације ЕУ у Србији, Алесандро Брагонзи, шеф Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, Весна Бенгин, координаторка пројекта АНТАРЕС и многобројни представници страних амбасада у Републици Србији.