Секретар Милошевић приредио пријем за истраживаче са Катедре за нуклеарну физику

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас пријем у Покрајинској влади за наше истраживаче са Департмана за физику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, који чине прву групу истраживача из Србије која ће проучавати најзаступљенију честицу материје у свемиру „неутрино“.

Поздрављајући присутне истраживаче секретар Милошевић им се захвалио на томе што на најбољи начин репрезентују Факултет, Универзитет, Град и Покрајину, али и њих саме, као најбоље представнике научне заједнице.

„Ваша несебичност да укључите младе сараднике је веома важна, јер говори о љубави према науци, која се огледа у вашој помоћи овим младим људима, а који ће имати сигуран корак да не лутају у свету науке, већ сву своју енергију и ентузијазам усмере у праве ствари“, рекао је секретар Милошевић.

Говорећи о улагањима у науку, секретар Милошевић је најавио расписивање новог четворогодишњег циклуса дугорочних пројеката за који ће бити издвојено 70 милиона динара.

„За некога је то много, за некога мало, али за четири године та цифра износи око 280 милиона динара. Ова средства биће усмерена, пре свега, према истраживачима који имају висок ниво цитираности, дакле, према онима који су објављивали радове у најреферентнијим светским научним часописима“, казао је секретар Милошевић и додао да ће таква политика финансирања пројеката представљати гарант да ће сваке године бити радова који су објављени у референтним часописима са високим импакт фактором, што би требало да доведе до бољег пласмана Универзитета у Новом Саду на Шангајској листи.

Такође, секретар Милошевић је најавио расписивање новог конкурса за научну изузетност, који ће бити намењен најбоље цитираним истраживачима у појединим научним областима, за чију реализацију ће бити издвојено четири милиона динара.

„Порука овог конкурса ће бити – можда смо сви у наставничким звањима, али нисмо истог научног квалитета. Морамо сви заједно радити на стварању амбијента у коме наука може једино опстати кроз синергију са другима“,  поручио је Милошевић.

Катедра за нуклеарну физику Природно-математичкоф факултета постала је члан ДУНЕ, колаборације међународног експеримента за проучавање неутрино честице, а истраживања би могла да дају одговоре на вишевековна питања, као што су постанак свемира и еволуција.

Координаторка српског тима овог великог научног пројекта проф. др Наташа Тодоровић каже да су они први истраживачки тим из Србије који је успео да се прикључи овом великом међународном експерименту, са више од 1.000 чланова и у који је укључено више од 190 институција из 30 земаља.

„Прва степеница је био пројекат који смо добили преко Фонда за науку, у оквиру програма сарадње српске науке са дијаспором. Велику помоћ нам је пружио и проф. др Желимир Ђурчић, који је студије завршио на нашем Природно-математичком факултету, а сада је шеф Неутрино групе у Аргон лабораторији у Чикагу и уједно руководилац овог експеримента из дијаспоре“, нагласила је професорка Тодоровић.

Чланове српског тима са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду чине: проф. др Наташа Тодоровић, руководилац пројекта ДУНА колаборације, проф. др Јована Николов, ванредни професор, др Никола Јованчевић, доцент и четири студента докторских студија Андреј Враничар, Милош Травар, Белона Блес и Александар Рикало.