17. међународни сајам образовања „Путокази“ почиње 9. марта

17. међународни сајам образовања „Путокази“, биће приређен 9. и 10. марта у Хали „Мастер“, а паралелно са њим биће одржани и Сајам књига и 26. међународна изложба уметности АРТ ЕXПО, од 3. до 10. марта.

На овим сајамским манифестацијама учествоваће 180 излагача из Србије, Грчке, Шпаније, Бугарске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Канаде.

Овогодишњи Сајам образовања биће највећи до сада организован на Новосадском сајму, речено је данас на конференцији за новинаре поводом почетка ових сајамских манифестација.

Обраћајући се новинарима проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност је нагласио да је једна од парадигми Покрајинске владе удруживање око заједничких пројеката.

„Протеклих година удружени око заједничких пројеката започели смо и завршили радове на изградњи Научно-технолошког парка, успешно приводимо крају изградњу зграде БиоСенса, ове године смо почели, а следеће ћемо завршити изградњу Студентског културног центра, ту је и проширење Медицинског факултета, као и израда пројектно-техничке документације за доградњу Департмана за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета. Оваквим заједничким пројектима показујемо снагу републичке и покрајинске владе, али и Града Новог Сада, као и наших истакнутих научних радника који нас промовишу у свету и, наравно, наших европских пријатеља који нас подржавају на том путу“, истакао је секретар Милошевић и додао да осећа велико задовољство, зато што у тој синергији можемо сведочити да је кроз градитељство и инфраструктуру урађен важан посао, који стратешки представља један од фактора развоја високог образовања.

Секретар Милошевић је казао да факултети Универзитета у Новом Саду, кроз савремене студијске програме, доказују да су с правом међу 1000 најбољих на Шангајској листи

„С поносом промовишемо и 13 најцитиранијих научника на Стенфардовој листи, као и чињенцу да од 74 дугорочна пројекта 42 воде научнице, а 32 научници. Све то представља велики капитал високог образовања која је реална будућност наше заједнице“, рекао је секретар Милошевић.

Сајам образовања је пре свега намењен ученицима завршних разреда основних и средњих школа. Окупља институције које представљају готово 500 образовних профила, односно даје свеобухватну понуду средњег и високог школства у нашој земљи, употпуњену понудом средњег, вишег и високог школства у нашој земљи и факултета из иностранства, ове године из Републике Српске, Словеније, Словачке и Канаде.

Такође, најављено је учешће Министарства одбране Републике Србије и Министарства унутрашњих послова.