Бајрамска софра по 12. пут организована у Новом Саду

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, присуствовао је „Улици отвореног срца – Бајрамској софри”, традиционалној свечаности којом се обележава крај једномесечног Рамазанског поста и прославља један од највећих исламских празника – Курбан-бајрам. Свечаност је одржана по јубиларни 12. пут у уторак, 12. јула 2022. године, на углу Змај Јовине и Улице Модене, у Новом Саду, а грађани су имали прилике да се послуже храном са трпезе коју су обезбедили чланови исламске заједнице.

Свечаност је отворио наступ хора „Стамбол” из Новог Пазара, а присутнима се потом обратио муфтија војвођански Мухамед Зиљкић захваливши се представницима локалне и покрајинске власти на подршци коју пружају у организацији ове манифестације, а посебно Новосађанима који су дошли да увеличају ову свечаност у оквиру које се муслимани представљају својим суграђанима.

„Ово је слика Новог Сада. Љубав, мир, хармонија и толеранција су главне одлике овог нашег лепог града. И видите како сви заједно, без обзира на веру, нацију и културу, можемо да функционишемо, да се окупљамо. И данас смо се овде окупили око ове наше лепе трпезе, да заједно обележимо наш велики благдан Курбан-бајрам“, рекао је војвођански муфтија.

Поглавар Исламске заједнице Србије, реис-ул-улема Сеад Насуфовић, рекао је да је овај скуп важан, јер показује заједништво.

„Управо срећни људи другују, радују се и угодно живе. Зато ова наша Бајрамска софра јесте смотра пријатељства“, нагласио је ефендија Насуфовић.

Свечаност је организовала Исламска заједница Србије – Муфтијство војвођанско, Меџлис ИЗ бачки и удружење „НУР – светлост”, уз подршку удружења „Матице Албанаца Србије“, Министарства културе, АП Војводине, Града Новог Сада и Културног центра Новог Сада.