Мировић: Војводина привукла 130 милиона евра из европских фондова од 2014. године

„Војводина је привукла 130 милиона евра из европских фондова од 2014. године чиме је реализовано 869 пројеката, од којих су 89 реализовале јединице локалне самоуправе“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић на представљању Прегледа стања и мера подршке јединицама локалне самоуправе у АП Војводини у циљу ефикаснијег привлачења средстава путем екстерних извора финансирања, који је сачинио Фонд „Европски послови“ АП Војводине.

Како би се из европских фондова привлачила још значајнија средства, Мировић је истакао да је на иницијативу Покрајинске владе Фонд направио анализу тога на који начин да им се помогне како би у техничком, програмском и финансијском смислу успеле да привуку додатна финансијска средства у предстојећем буџетском периоду, који ће бити завршен 2027. године.

Председник је додао да постоје и бољи примери него што  су мање развијене општине. То је Универзитет у Новом Саду, који је кроз програме „Антарес“, „Еразмус“ и „Еразмус плус“ обезбедио знатна средства и реализовао бројне пројекте, међу којима је и „Биосенс“, који представља развојну полугу за читаву нашу земљу у будућности.

„Захтев Покрајинске владе је био да утврдимо слабе тачке, да предузмемо адекватне мере и да помогнемо свима онима који могу и желе да конкуришу за европска средства, да она буду већа него што су била у протеклом периоду“, казао је Мировић и навео да је циљ да сви заједно можемо да покажемо који су то конкретни пројекти и резултати, и какву ће корист грађани имати од средстава која добијамо из Европске уније.

Дирeктор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић казао је да овај документ представља важан алат за утврђивање тренутног стања, изазова, капацитета, али и потенцијала 45 јединица локалне самоуправе на територији АП Војводине када је реч о апсорпционим потенцијалима и екстерним изворима финансирања.

„Два су момента која детерминишу овај документ. Први је почетак новог вишегодишњег финансијског оквира Европске уније за период од 2021. до 2027. године, а други је развој планских докумената АП Војводине и јединица локалне самоуправе“, рекао је Симурдић.

Он је додао да ће девет мера подршке, које документ предвиђа, за резултат имати јачање знања и капацитета запослених у локалним самоуправама на пољу пројектног менаџмента, стратешког планирања и креирања адекватних пројектних предлога, који ће у перспективи наћи изворе у различитим оквирима – бесповратним или кредитним линијама односно линијама техничке подршке.

Представљање документа одржано је у Научно-технолошком парку у Новом Саду у присуству чланова Покрајинске владе, представника локалних самоуправа, међународних финансијских институција и организација, покрајинских институција и регионалних развојних агенција.