Подршка Покрајинског секретаријата студентима са инвалидитетом

На основу одобреног пројекта „Рехабилитационо-едукативни дани за студенте са инвалидитетом у Бањи Кањижа“, Новосадског удружења студената са инвалидитетом, који је финансијски подржао Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, на основу Јавног конкурса за суфинансирање програма/пројеката у области научноистраживачког развоја невладиних организација у АП Војводини у 2022. години, у Кањижу је отпутовало 12 студената, уз присуство личних пратилаца и два едукатора.

Током десетодневног боравка на рехабилитацији и лечењу у Специјалној болници у Бањи Кањижи за студенте су организоване едукације, дискусије и радионице, културно-уметнички програм, као и забавно-спортске активности.

Поред услуга рехабилитационе терапије неопходне за умањење последица одређеног облика инвалидитета, код делимичног или потпуно отежаног хода и ослабљене моторике студената, омогућено им је да учествују у дискусијама и радионицама едукативног карактера, чије су овогодишње теме: Технологија  у свету студената с инвалидитетом, Социјална инклузија или Приступачност у контексту инвалидитета.

Као и претходних година, боравак студената употпуњен је садржајним културно-забавним, али и спортским програмом: студенти су уживали у драмском наступу глумца Миодрага Петровића, проф. др Габриела Спасојевић организовала је креативну радионицу Морзеове азбуке у оквиру које су студенти применили стечено знање на израђеним предметима, интегрисањем Морзеових кодова у поруку, кроз процес креирања накита. Током боравка, студенте очекује извођење оперске уметнице Сенке Солдатовић Недељковић, гостовање рок групе „Рок апотека“, затим „Караоке-вече“, а планиране су и „Игре без граница“, такмичарског карактера.

Значај пројекта „Рехабилитационо-едукативни дани за студенте са инвалидитетом у Бањи Кањижа“, огледа се у помоћи студентима са инвалидитетом да рехабилитацијом и лечењем, побољшају свакодневно функционисање; истовремено, кроз едукације и радионице добијају корисне информације, стичу нова сазнања или практичне вештине; изнад свега, психолошки се оснажују с циљем освешћивања о равноправној позицији у академском свету.

Подршком Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, пројекат се успешно реализује почев од 2018. године.