Дан родне равноправности

Прошле, 2021. године усвојена је одлука Владе Републике Србије да се 11. јун обележава као Дан родне равноправности. Наведеног датума 1842. године одобрено је школовање жена у Србији.

Координациони тим мреже „Живот без насиља“, који је основан на иницијативу Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, предложио је да се ове године Дан родне равноправности обележи под слоганом: „Жене у фокусу“.

Мрежа „Живот без насиља“ окупља институције и установе које се баве насиљем у породици, а настала је 2005. године, са намером да подстиче унапређење рада институција путем размене знања, искустава и примера добре праксе у заштити од насиља у породици. Родна равноправност представља једну од основних вредности демократске државе и предуслов за напредак целокупног друштва.

Жена у фокусу проф. др Мирјана Ивановић

Проф. др Мирјана Ивановић je редовни професор на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду од 2002. године. Члан је Националног матичног одбора за електронику, телекомуникације и информатику Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и члан Управног одбора „Развојно истраживачког Института за вештачку интелигенцију“, истог министарства. Њена истраживачка интересовања обухватају агентске технологије, интелигентне технике, примене техника рударења података и машинског учења у медицинским доменима и примену технологија у образовним процесима. Аутор је или коаутор 14 уџбеника, 13 зборника са међународних конференција, 3 међународне монографије; билa је гостујући уредник бројних међународно признатих часописа и коаутор више од 450 научних радова објављених у међународним часописима и зборницима висококвалитетних међународних конференција.

Прошлогодишњи је носилац Признања за научну изузетност за 2020. годину, у области природно-математичких наука, подобласт за математику и информатику (цитираност 447), Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност. Укупна цитираност радова проф. др Мирјане Ивановић у 2021. години је 3393. Проф. др Мирјана Ивановић била је члан програмских одбора више од 350 међународних конференција, генерални председник и председник програмских одбора бројних међународних конференција. Током своје наставничке каријере држала је предавања из низа предмета на свим нивоима студија. Гостујући је професор на Универзитету у Скопљу, Универзитету у Аустралији, Шангајском поморском универзитету, а одржала је и низ гостујућих предавања и семинара из различитих области информатике у Словенији, Немачкој, Тајланду, Кореји и на неколико универзитета у Кини, као и предавач по позиву на више 20 конференција међународног значаја одржаних у Европи и Азији.

Такође, запажен је њен менторски рад за 8 магистарских радова, 14 докторских дисертација на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Експерт је и рецензент пројеката у Европској комисији од 2015.

Проф. др Мирјана Ивановић била је ментор једном од најбољих студената и асистената ПМФ-а Александру Саши Поповићу, који је као резервиста Војске Југославије погинуо у НАТО бомбардовању. Саша је био ученик и студент генерације, као и члан Менсе. Вишеструко је награђиван као студент и истраживач, а свој први стручни рад објавио је са само 17 година. Студије информатике на Природно-математичком факултету у Новом Саду завршио је 1997. године, са просечном оценом 9,96.

Након погибије асистента ПМФ-а Александра Поповића, заједно са његовом мајком Љиљаном Поповић и уз помоћ тадашњег директора Департмана за математику и информатику проф. Драгослава Херцега, проф. др Мирјана Ивановић је помогла у установљавању две награде које носе његово име, које се и данас додељују. Реч је о награди универзитетског нивоа за свеукупан успех у току студија укључујући и мастер рад, за најбољег студента информатике и награде факултетског нивоа за значајан успех у научном раду за студенте-асистенте до 28 године, колико је имао Саша година када је погинуо.