Додељена признања за научну изузетност истраживачима у Војводини

У Покрајинској влади данас су додељена признања за научну изузетност истраживачима са територије АП Војводине. Од 78 приспелих пријава истраживача, додељено је укупно 57 признања, у 22 области, односно подобласти, за резултате постигнуте у претходној години.

Признања је најцитиранијим истраживачима који су запослени у научноистраживачким организацијама на територији АП Војводине уручио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, који је честитавши добитницима изразио задовољство јер је реч о најистакнутијим представницима наше академске заједнице.

Он је подсетио на то да је на основу резултата најновијег истраживања Универзитета Стенфорд у Америци, међу два одсто најутицајнијих научника у свету – њих 13 са Универзитета у Новом Саду, од којих је петоро данас примило признања.

„Питање развоја и прогреса најчешће везујемо за науку, а њу чине људи који доприносе повезивању науке и високог образовања и науке и привреде, што представља трајни задатак. У протеклих шест година, од 2016. до 2022, у нашој покрајини је дошло до увећања броја истраживача за 20 одсто, са 1.900 на скоро 2.300. Научна продукција је доживела успон за 60 одсто, док је продукција по истраживачу порасла за 30 одсто. Наша подршка упућена је бројним пројектима, попут Награде ′Др Зоран Ђинђић′, краткорочним и дугорочним пројекатима, развојноистраживачким и уметничко-истраживачким пројекатима, пројектима националних мањина и сарадње са Републиком Српском, који показују какав је наш научни потенцијал и у билатералној сарадњи“, истакао је Милошевић.

Он је указао на то да се изузетност негује и када је реч о студентима којима су такође упућени подстицаји. У питању је 375 најбољих студената Универзитета у Новом Саду, које Секретаријат награђује у оквиру пројекта „Зимске едукативне и рекреативне активности студената“ на основу нарочитог успеха оствареног у претходној години студија. Покрајина је, у оквиру подршке изузетности, укључена и у подршку за око 100 даровитих студената, заједно са Градом Новим Садом, а реч је о младима чији је просек изузетан, односно преко 9,5.

„Наше шансе у сарадњи са светом јесу образовање, нове технологије, иновативност и креативне индустрије, јер то је наш велики потенцијал“, истакао је ресорни секретар указавши на велики допринос управо оних представника  академске заједнице који су данас награђени. Милошевић је изразио уверење да ће се овакви подстицаји наставити у циљу још веће видљивости онога што је највредније у нашем друштву – научне делатности која чини темељ високог образовања и привреде, чиме се показује одговорност према будућим генерацијама.

Директор Института за низијско шумарство и животну средину проф. др Саша Орловић, најцитиранији војвођански истраживач за подобласт шумарства, захвалио је у име свих награђених на овом значајном признању Покрајинске владе.

„Моје искуство показује да изврсне и добре институције – факултете и институте – чине пре свега изврсни и добри истраживачи. Младим истраживачима у Институту понудили смо могућност да путују и да се усавршавају у изузетним институцијама у иностранству. По повратку, наставили су да раде са одговарајућом опремом коју смо набавили и  полако постали водећи у региону и тражени у свим пројектним тимовима“, истакао је Орловић додајући да су на том путу све време имали подршку Покрајинске владе.

У оквиру сваке области, односно подобласти, три најцитиранија истраживача добијају Признање за научну изузетност у виду дипломе и новчаног износа, и то тако што најцитиранији истраживач добија 80.000 динара, други по цитираности 65.000 и трећи 50.000 динара.

Приликом оцене научне изузетности, Комисија је вредновала број цитата научних радова пријављених истраживача који су остварени у претходној години.