Додељене награде и стипендије Фондације „Доцент др Милена Далмација“

Фондација „Доцент др Милена Далмација“ је јубиларни, десети пут за редом наградила најбоље докторске дисертације из области заштите животне средине, а на конкурс су пристигли радови доктораната из свих делова Србије.

Награђене докторанте поздравио је проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност који је тим поводом нагласио да је реч о једној од тужних годишњица, али и прилика да се уздигнемо и пошаљемо поруку која охрабрује, зато што то чине и родитељи и факултет који стоји иза једног од својих најмлађих и најбољих научника. Према речима секретара Милошевића трагедија која се десила пре десет година, оптеретила је и нашу савест питањем: „ Да ли смо учинили довољно да спречимо физички прерани одлазак др Милене Далмације?“

„Тужан је повод, али има и радости зато што присуствујемо додели награда онима који су показали посебну осетљивост према заштити животне средине, иначе једном врло важном пројекту за будућност Србије. И након младе научнице доц. др Милене Далмације живи идеја која валоризује значајно научно стваралаштво, као резултат изузетног наставног процеса, којим се истиче наша повезаност са светом и квалитет неопходан целом универзитету, а то је да увек будете пожртвовани, посвећени и да достојно браните углед не само једне катедре, него читаве једне потребе да, као друштво, интелектуализујемо нашу делатност и да покажемо да смо део једне шире породице у којој наука и стваралаштво одређују динамику развоја“, рекао је секретар Милошевић.

Награду “Доцент др Милена Далмација” за докторску дисертацију која је дала највећи научни допринос из области заштите животне средине добио је др Милош Дубовина за докторску дисертацију под називом „Процена ризика система седимент/вода који садржи токсичне метале у току измуљивања и депоновања седимента“, урађене на Природно-математичком факултету, Универзитета у Новом Саду.

Специјално признање “Доцент др Милена Далмација” за докторску дисертацију која је дала велики научни допринос из области заштите животне средине добили су:  др Сандра Стаменковић Стојановић за докторску дисертацију под називом „Оптимизација поступка добијања микробне биомасе и формулацијe микробиолошког препарата са потенцијалним биопестицидним и фитостимулаторним дејством“, урађене на Технолошком факултету у Лесковцу, Универзитета у Нишу; др Оља Шовљански за докторску дисертацију под називом „Микробиолошка преципитација карбоната – од одабира индуктора до испитивања биопроцесних параметара“ урађене на Технолошком факултету, Универзитета у Новом Саду и др Милица Светозаревић за докторску дисертацију под називом „Биоразградња антрахинонске боје пероксидазом изолованом из отпадног материјала у шаржном и континуалном систему“, Технолошко – металуршки факултет, Универзитета у Београду.

Циљ Фондације, која је настала у част трагично страдале Милене Далмације, најмлађег докторанта у историји Природно – математичког факултета, је популаризација високог образовања, науке, спорта и хуманости међу младима.