„Институционални механизми за сузбијање насиља према женама“

Покрајински заштитник грађана – омбудсман, као координатор мреже „Живот без насиља“, у сарадњи са Министарством правде Републике Србије организовао је данас на Правном факултету Универзитета у Новом Саду скуп поводом обележавања Националног дана сећања на жене жртве насиља под називом „Институционални механизми за сузбијање насиља према женама“.

Догађај је уводним обраћањем отворила покрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић.

„За 22 године, колико стојим са ове стране катедре нисам имала више помешаних осећања него што је то данас. Бескрајно сам тужна,  јер разлог због кога смо се окупили данас је обележавање Националног дана сећања на жене жртве породичног и партнерског насиља, а истовремено и срећна и поносна што смо се окупили у оволиком броју – као професионалци, предани својој мисији борбе против насиља“, рекла је омбудсманка и додала:

„Јединство у борби против насиља почива на принципима и активностима: препознај и научи друге да препознају, спречи –превенирај, заштити и оснажи за даље.“

„Препознавање насиља, његово спречавање, заштита жртава и правично кажњавање починилаца као и оснаживање жртава да крену даље су основне вредности којима се ми овде окупљени водим. Због тога вас молим да у времену које нам је дато и које као професионалци, људи, са свим улогама и статусима које у својим животима које имамо, због љубави према животу, срећи, благостању и свему што нам је најсветије,наставимо овај поход. И да не стајемо“, закључила је своје обраћање покрајинска заштитница грађана.

Током радног дела присутнима су се обратили: Далиборка Војводић Томовић, руководитељка Групе за сузбијање малолетничке деликвенције и насиља у породици Полицијске управе у Новом Саду, Слободан Јоксимовић, заменик Вишег јавног тужиоца у Новом Саду, Дамир Костовски, заменик Основног јавног тужиоца у Новом Саду, Татјана Шуњка, судија Вишег суда у Новом Садфу и др Нада Падејски Шекеровић, руководитељка Сигурне женске куће у Новом Саду.

Мрежа „Живот без насиља“ повезује различите институције са територије АП Војводине (центри за социјални рад, здравствене и образовне институције, полиција, тужилаштва, судови, као и организације цивилног друшпва) ради размене искустава и успостављања боље сарадње у борби против насиља у породици. Као кординатор Мреже Покрајински омбудсман континуирано реализује активности ради унапређења међусекторске сарадње и подизања друштвене свести о нултој толеранцији на сваки облик насиља.

Скупу су присуствовале подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарина Ковачевић, деканица Правног факултета проф. др Татјана Бугарски, државна секретарка у Министарству правде Републике Србије Бојана Шћепановић, заједно са другим представницима релевантних републичких и локалних установа, са циљем подстицања и јачања свеобухватне и координисане мултисекторске сарање државних органа, превентивног деловања у спречавању насиља у породици, као и пружања правовремене и делотворне заштите свим женама и девојчицама.