Секретар проф. др Маркоски: Будућност хране лежи у истраживању, а Институт НС Семе је гаранција за одрживу пољопривреду

Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице одржан је данас на Римским шанчевима у организацији Института за ратарство и повртарство, Института од националног значаја за Републику Србију. Дан поља је већ традиционално прилика да се пољопривредни произвођачи упознају са сортиментом бренда НС СЕМЕ, погледају  огледна поља стрних жита, крмног биља и уљане репице и добију стручне савете о технологији гајења које ће применити на својим њивама.

Упркос лошем времену, ова манифестација привукла је велико интересовање како пољопривредника, тако и медија, а Дан поља је отворио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Бранко Маркоски, који је истакао да је Институт управо место које гарантује будућност наше земље када је прехрамбена индустрија у питању.

„Оправдање ове изјаве је у чињеници да Институт за ратарство и повртарство има јак научни тим од 95 истраживача, од чега је 79 доктора наука, што је гаранција квалитета свега што Институт нуди – семена, технологија, образовања и услуга. Током 86 година постојања, оплемењивачи Института створили су преко 2000 сорти и хибрида, од чега је више од 1000 регистровано и гаји се и у иностранству у преко 30 земаља“, рекао је проф. др Маркоски и додао:

„Истраживања сорти и хибрида семена играју кључну улогу у осигурању одрживости производње хране у будућности. Развој нових сорти и хибрида семена омогућава побољшање приноса, отпорности на болести и штеточине, као и прилагођавање променљивим климатским условима. Ово је кључно у ситуацијама попут криза у снабдевању храном, када се традиционални извори и путеви хране могу дестабилизовати“.

„Кључно је подржати научна истраживања и технолошки напредак у овој области како бисмо осигурали да имамо поуздане изворе хране и одрживе праксе у пољопривреди. Одржива пољопривреда је срж здравог живота“, закључио је своје обраћање секретар проф. др Маркоски.

Присутнима се обратила и Председница Управног одбора Института проф. др Маријана Дукић Мијатовић и истакла да је право задовољство видети науку и струку на делу.

„Драго нам је што сте се одазвали у овако великом броју, да видимо наше лабараторије у пољима, да видимо какво нам је стање са уљаном репицом, крмним биљем и стрним житима. Изузетно је важно што су пољопривреници данас ту да са нашим научницима размене искуства какво је стаје на њиховим њивама,и да добију бројне савете из струке који ће им олакшати рад. Надам се да ћемо и даље, као и до сада бити тим који побеђује“, поручила је проф. др Дукић Мијатовић.

Добродошлицу на дан биљних врста присутнима је пожелео и директор Института за ратарство и повртарство проф. др Јегор Миладиновић, наводећи да су ове биљне врсте неопходне у исхрани људи и животиња, али истовремено очувању плодности земљишта додајући да се, с обзиром на значај ових усева, треба придавати велика пажња њиховом правилном узгоју, заштити и иновацијама у производњи.

Дан поља је догађај на којем се на пољима сусрећу научници из Института који стварају НС семе сорте и хибриде и пољопривредни произвођачи који те сорте и хибриде гаје и том приликом размењују искуства и уче једни од других.