Медицинском факултету УНС уручена донација Regional Challenge Fund

Данас је на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду уприличена церемонија уручења донације од стране Regional Challenge Fund-а (RCF), којој је присуствовала помоћница покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Анастазија Стојшић-Милосављевић. Донација је намењена за реализацију пројекта „Стручно усмерено образовање здравствених радника у фармацеутској индустрији“, чија је укупна вредност 391.691,00 евра, а од чега RCF грант износи 299.791,00 евра.

Проф. др Анастазија Стојшић–Милосављевић поздравила је присутне и поручила:

„Веома сам срећна што припадам овој заједници; ја сам лекар, кардиолог, и редовни професор на Медицинском факултету. Овај догађај је значајан за Факултет, јер суживот науке са клиничким радом и образовање студената са дијагностиком и лечењем пацијената наша је свакодневна пракса, један од најбољих примера дуалног образовања на Универзитету“.

Професорица Стојшић-Милосављевић је нагласила „да живимо у време експлозивног развоја дигиталне технологије и креативности, тако да је стварање окружења не само за промовисање идеја, већ и за њихово остваривање, кључно за напредак“.

„Покрајински секретаријат за високо образовање и научно-истраживачку делатност финансира пројекте, подржава конгресе и са великим задовољством награђујемо успешне професоре, научнике и студенте. Инвестирали смо у инфраструктуру и побољшање услова рада на Универзитету, посебно на Медицинском факултету. Наша врата су вам отворена за сваку идеју која води напретку“, поручила је помоћница ресорног секретара.

Традиционално образовање здравствених радника занемарује растућу потребу за стручним, пословним и маркетиншким вештинама које су у великој потражњи у фармацеутској индустрији. Овај пројекат адресира уочени недостатак нудећи мултидисциплинарни изборни предмет фокусиран на контролу квалитета и безбедности у здравственој индустрији, фармакоекономију (анализа трошковне ефикасности лекова), продају и маркетинг, и национално здравствено законодавство.

У сарадњи Медицинског факултета у Новом Саду и три партнерске компаније креиран је иновативни курс. Студенти медицине, фармације и стоматологије сада могу да изаберу нови изборни предмет и стекну релевантне бизнис вештине. Програм обухвата теоријска предавања и практичну обуку (лабораторијске обуке, семинари, обуке у компанији), а, поред сарадњу на реализацији пракси, искусни стручњаци из компанија држе неколико предавања студентима на Факултету.

Из гранта RCF набављен је и инсталиран троструки квадриполни течни хроматограф, а који је данас пуштен у рад. Ова опрема ће значајно допринети практичној обуци из инструменталне фармацеутске анализе, која се налази у сржи модерног фармацеутског пословања. Очекује се да до 2026. године више од 100 студената стекне основна знања о пословним процесима у фармацеутској индустрији и тиме буду оснажени да се пријаве за већи спектар радних места доступних у фармацеутској индустрији.

Такође је планирано да мултидисциплинарни програм „Стручно усмерено образовање здравствених радника у фармацеутској индустрији”, буде акредитован као кратки програм студија.

Церемонији су присуствовале високе званице, дипломатски представници страних земаља, између осталих амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, као и представници из области образовања, науке и привреде на нивоу Републике Србије и Аутономне покрајине Војводине  професори и студенти.