У Новом Саду почео 19. Међународни сајам образовања „Путокази“

Деветнаести Међународни сајам образовања „Путокази“ почео је данас на Новосадском сајму, и трајаће до 23. марта. Истовремено, траје и манифестација „Дани Лазе Костића“, као и Сајам гејминга „NS Gaming Week“, који се организује по први пут.

„Путокази“ окупљају институције које представљају више од 500 образовних профила и дају свеобухватну понуду средњег и високог образовања у нашој земљи, као и средњих школа и факултета у Словачкој, Црној Гори и Босни и Херцеговини, а понуде за наставак школовања представиће и Амбасада Канаде.

На отварању Сајма обратили су се министарка просвете у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, а манифестацију је отворио градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је ће се наредна три дана на Новосадском сајму славити образовање и знање.

„Путокази у животу деце су изузетно значајни – како оне која имају предшколски ниво образовања, тако и основаца, средњошколаца и факултетски образованих младих људи. Образовање је један од циљева живота родитеља, наставника и образовног система наше земље. Имала сам прилике да на универзитетском и другим штандовима видим изванредне поруке о томе колико факултети имају иновативног у свом раду и чињеницу да на матерњем језику националних мањина у Војводини постоји велика понуда. Образовање је предуслов за бољу будућност“, изјавила је министарка просвете.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић истакао је овом приликом да онај ко размишља о високом образовању –  размишља о својим перспективама.

„Почели смо мандат пре седам година са буџетом од 62 милијарде динара, а данас говоримо о 123 милијарде. То не бисмо могли да урадимо без индустријских зона и инфраструктуре, али пре свега смо ослоњени на сопствене снаге, наше стручњаке, на оно што производе наши факултети – људски ресурс. То су они људи који чувају нашу будућност, они који су били највреднији“, нагласио је секретар Милошевић.

Према његовим речима, важно је истаћи да је Универзитет у Новом Саду за 20 одсто повећао број истраживача за протеклих седам година, док је 65 посто више објављених радова у референтим часописима, као и 30 одсто више радова по истраживачу.

Милошевић је додао да је Покрајинска влада заједно са Универзитетом у Новом Саду на свим важним пројектима, међу којима су „Биосенс“, Научно-технолошки парк, Студентски културни центар, као и у новим подухватима, као што су Научно-технолошки парк 2 и Студентски ресторан.

„Заједно смо због добробити и квалитета живота младих. Остаје оно што је важно за свако друштво, па и наше – да имамо што више истраживача у привреди. Увек нам је потребна научна изузетност, али и њихов рад када су у питању изуми, патенти и унапређење нових вредности у привреди“, нагласио је Милошевић додавши да је овај сајам показао да смо на добром путу, те да оних 10.000 студената који се сваке године регрутују у Војводини јесу гарант да ћемо наставити да се развијамо убрзаним темпом.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш истакао је да је Сајам образовања једна велика изложба идеја и могућности, као и прилика да ученици основних и средњих школа стекну ширу перспективу у погледу избора образовне животне стазе, те отуда и његов назив – Путокази.

„Важно је бити присутан на овој манифестацији да би се могао добити драгоцен увид у образовне прилике које су на располагању младима“, нагласио је потпредседник Сакалаш додајући да је Покрајински секретаријат за образовање путем конкурса и ове године подржао Сајам, те да је омогућено да 40 средњих школа доведе своје учеснике. Сакалаш је навео да ће подршка овој важној манифестацији и убудуће бити доследна и искрена.

На отварању се обратио и директор Новосадског сајма Никола Ловрић, који је истакао да су ове сајамске манифестације синергија културе, уметности, образовања и нових технологија.

Сајам образовања је отворио градоначелник Новог Сада Милан Ђурић наводећи да је то важна смотра младости, полета и снаге.

„Како је одлука о наставку школовања једна од најзначајнијих у животу сваког младог човека, Град је омогућио учешће свих средњих школа са територије Новог Сада на Сајму како би се ученици завршних разреда основних школа упознали са образовним профилима у понуди“, казао је Ђурић.

Овом приликом градоначелник је истакао да је Град Нови Сад за унапређење услова у предшколском и школском систему у 2024. години издвојио преко 8,2 милијарде динара.

„У периоду од 2012. до 2024. године изграђено је осам нових објеката предшколске установе, 17 је реконструисано, а у току је изградња две нове основне школе. Финансирамо набавку бесплатних уџбеника за прваке, а традиционално додељујемо и видовданске награде ученицима основних и средњих школа за изузетне резултате. Такође, шаљемо најбоље основце и на путовање на Крф и поклањамо им бицикле као награду, али и подстицај“, нагласио је Ђурић.

Гости на штанду Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност били су: Најбољи студент Универзитета у Новом Саду за школску 2022/2023. годину Андреј Балаж, као и Студенти генерације у својим областима Наталија Николић са Природно-математичког факултета у Новом Саду (за област природно-математичких наука) и Павле Глушац са Факултета техничких наука у Новом Саду (за област техничко-технолошких наука), којима је, у угодном разговору, секретар Милошевић поново честитао на признањима и пожелео им успех у даљем школовању.