Најављен 58. конгрес американиста ICA2025

Подсекретарка у секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарина Ковачевић присуствовала је данас конференцији за медије у Ректорату Универзитета у Новом Саду, на којој је најављен 58. конгрес американиста ICA2025, а који ће бити одржан од 30. јуна до 4. јула 2025. године.

Реч је о једном од најпрестижнијих и најдуговечнијих светских научних скупова, а у Новом Саду ће бити обележено 150 година од његовог оснивања.

„Ослушкујући потребе академске заједнице, која негује култ различитости дијалога и пуноће језичких идентитета, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност финансијски је подржао припремне активности чланова перманентног одбора овако важног конгреса, једног од најпрестижнијих и надуговечнијих конгреса у свету“, рекла је у свом обраћању подсекретарка Ковачевић и додала:

„Значај одржавања јубиларног конгреса је огроман, како за Одсек за италијанске и ибероамеричке студије, Филозофски факултет, тако и за Нови Сад и Србију и ми ћемо се с једнаком пажњом односити и према његовој реализацији следеће године, пре свега кроз подршку Организационом одбору.“

Подсекретарка је посебно истакла да је у оквиру Програму развоја високог образовања и научноистраживачке делатности у Аутономној покрајини Војводини до 2030. године планирано формирање Института за друштвене и хуманистичке науке:

„Биће то јединствен институт у АП Војводини, који ће имати стратешки значај у одређивању друштвене улоге ових научних дисциплина и давању одговора на будуће друштвене изазове.“

Очекује се долазак око 3000 истраживача из целог света, који се баве изучавањем Северне, Средње и Јужне Америке у следећим доменима: антропологија, археологија, архитектура, аутохтони народи и афроамеричке студије, друштвени покрети, економија, филозофија, географија и туризам, иновације, историја, космовизија и религијски системи, комуникација и нове технологије, људска праваи култура мира, књижевност, лингвистика и превођење, међународни односи, миграције, образовање, политика, пограничне студије, примењене егзактне науке, родне студије, социолошке студије, студије културе, спорт, уметност и културна баштина, везе између Балкана и Америке.

Организатор овог престижног догађаја је Универзитет у Новом Саду, а суорганизатори Филозифски факултет УНС, Факултет техничких наука УНС, Природно-математички факултет УНС, Технолошки факултет УНС и друштво хиспаниста Србије. Конгрес ће бити организован у сарадњи са амбасадама Шпаније, Бразила, Аргентине, Мексика и Сједињених Америчких Држава, као и Туристичком организацијом Новог Сада, мрежом за истраживање латиноамеричких студија CLASCO из Буенос Ајреса и бројним другим домаћим и страним институцијама, удружењима и фирмама.

Присутне су име организатора поздравили проф. др Бојана Ковачевић-Петровић, са Одсека за италијанске и ибероамеричке студије Филозофског факултета УНС, председник Главног одбора ICA  проф. др Валтер Раудалес из Салвадора и потпредседник проф. др Мануел Алкантра из Шпаније.

Данашњој конференцији присуствовала је и државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић, заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац, амбасадор Аргентине Освалдо Нарсисо Марсико, амбасадор Мексика Карлос Феликс, представници амбасада Шпаније и Бразила, представници суорганизатора, професори и студенти.