Mинистарка Беговић и секретар Милошевић обишли Технолошки факултет, Институт за прехрамбене технологије и Научни институт за ветеринарство у Новом Саду

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација на челу са министарком др Јеленом Беговић, заједно са покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др. Зораном Милошевићем, посетила је Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду и састала се са управом овог факултета.

„Један од примарних циљева даљег рада Министарства науке, технолошког развоја и иновација је да кроз договор са деканима побољшамо положај истраживача на факултетима. Желимо да рад на универзитетима и факултетима буде примамљивији и да постоје бољи услови рада“, рекла је министарка др Јелена Беговић.

Секретар Милошевић је том приликом рекао: ,,Можемо бити поносни на оно што радите, имате заиста добре научнике и организован тим”, а навео је и да је потребно обратити већу пажњу на број студената који уписује студије.

“Морамо им пружити перспективу за сарадњу са привредом, зато што је будућност у услугама“, закључио је он.

Деканица Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду проф. др Биљана Пајин истакла је приликом састанка да су на овом факултету поносни на број објављених радова и на број пројеката које реализују.

Поред упознавања са радом факултета и тренутним пројектима на којима раде, управа овог факултета информисала је присутне о плановима и стратегијама за будући период. Било је речи о могућностима у вези са сарадњом са привредом, као и о бенефитима које овај тип сарадње носи, посебно када је реч о стручњацима који се баве технологијом и технолошким развојем.

После Технолошког факултета ресорна министарка и секретар Милошевић обишли су Научни институт за прехрамбене технологије. Посета је спроведена као део ширег плана за обилазак свих института који раде у Републици Србији и детаљног упознавања са њиховим радом и проблемима, којих је на овом институту у претходном периоду било, а који су решени уз подршку министарке др Беговић. Министарка и секретар су овом приликом разговарали са менаџментом института, управним одбором, научним већем и са истраживачима и обишли просторије института.

,,Овај и даље веома значајан институт некада је представљао озбиљан узор у балансирању између науке и примене знања у спрези са привредом, и драго ми је да смо учествовали у решавању проблема са којима се суочавао”, навела је др Беговић, истакавши да обиласком института Министарство планира да изврши дубљу анализу пословања и научноистраживачке делатности, како би се упознали са изазовима са којима се запослени на овом институту суочавају, али и како би упознали њихове снаге. Ове године нас очекује писање нове Стратегије научног и технолошког развоја Републике Србије и морамо дефинисати шта су нам стратешки приоритети”, рекла је она, додавши да је овај институт је већ обухваћен Стратегијом паметне специјализације као институт који ради на технологији производње хране за будућност.

Директор института др Љубиша Шарић захвалио се министарки за помоћ указану овом институту у децембру прошле године. “Добили смо корисне савете од представника Министарства о томе како да повећамо видљивост наших пилот-постројења, која нас издвајају у односу на друге научне институте, не само у земљи, него и у региону, али и како да дођемо до нових корисника“, рекао је др Шарић.

Покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић истакао је важност јединства у развоју науке. ,,Уистину смо уједињени око пројеката, јер оно што је Стратегија на нивоу Републике Србије, то је план рада Аутономне покрајине Војводине, где је производња хране, здравља становништва, на крају крајева нешто што води побољшању квалитета живота, увек ослоњено на знање. Посебно смо се фокусирали на оно што је смисленост формирања института у АП Војводини, а то је пре свега пружити услуге привреди”, казао је секретар, додавши да је оно што је важно за декаду која долази развојне перспективе рада научника, који су увелико видљиви на научним листама, али исто тако морају да остваре снажнији продор у ономе што је пројекат модерне Србије.

“Ако је ово предворје онога што ћемо имати 2027. године у БИО4 Кампусу, онда ми је јасно, а надам се и колегама на Технолошком факултету и Институту за прехрамбене технологије, да смо део једног озбиљног пројекта у коме Србија заправо већ увелико јесте”, рекао је Милошевић.

“Уверен сам да Министарство науке, технолошког развоја и иновација и уважена министарка на овај начин само осветљавају нешто што је већ увелико присутно у нашем политичком, привредном и научном животу”, закључио је ресорни секретар.

У наставку посете делегација на челу са министарком Беговић и секретаром Милошевићем обишла је Научни институт за ветеринарство.