Мировић: Дигитализација архивске грађе чува од заборава нашу историју

Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се данас са председником Српске академије наука и уметности Владимиром С. Костићем поводом завршетка процеса дигитализације више хиљада докумената и 55.000 фотографија културне, уметничке и историјске баштине Србије који се односе на период 1848–1849. године, а чувају се у Архиву САНУ у Сремским Карловцима.

„Заједничким трудом ушли смо у један важан посао који представља прву фазу дигитализације изузетно вредних докумената којима се осветљава важан период у историји нашег народа и његове борбе за слободу у Војводини. Та архивска грађа ће захваљујући томе бити доступнија јавности, истраживачима и научницима. Ово је прилика да додирнемо корене сопственог идентитета који су умногоме стварани на територији Српске Војводине“, рекао је председник Мировић захваливши академику Костићу и његовим сарадницима на реализацији овог важног посла.

Процес дигитализације архивске грађе, према Мировићевим речима, биће настављен и у наредном периоду.

„Осим Архива који се налази у Сремским Карловцима, у Новом Саду је смештена архивска грађа бројних националних установа и Покрајинска влада подржаће све пројекте и програме који чувају од заборава нашу историју. Радићемо свим срцем на овом послу, јер је то наша дужност и обавеза“, казао је председник Мировић.

„Били смо дужни да овај посао завршимо и то је први корак у процесу који ће трајати јако дуго, а који служи да се сачува оно што полако нестаје“, навео је академик Костић, који је приликом данашњег сусрета у Покрајинској влади уручио председнику Мировићу хард-дискове са дигитализованим материјалом.

Састанку су присуствовали покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, генерални секретар САНУ академик Зоран Кнежевић, управник Аудио-визуелног архива и центра за дигитализацију академик Александар Костић, потпредседник Огранка САНУ у Новом Саду академик Јасмина Грковић Мејџор, управник Архива САНУ у Сремским Карловцима др Жарко Димић.