Мировић: Рјечник српскога језика – важно издање за очување језика, културе и јединства српског народа

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се у Матици српској на представљању Рјечника српскога језика (ијекавско издање), истакавши да ово издање говори o потреби да и у језику кроз јединствен приступ дефинишемо нашу будућност и осврћемо се у сваком смислу на прошлост, коју као српски народ морамо и можемо да баштинимо, да омеђавамо и да представљамо на више начина и у сваковрсној форми.

Председник Мировић је захвалио Матици српској и уредништву овог издања на великом труду и залагању да Рјечник угледа светлост дана.

„И више од тога, захвалан сам Матици српској, која је од оснивања, па све до данас, успела да се појави као стуб јединства у култури, науци, и најважније у свом деловању, у очувању нашег језика и писма“, рекао је  Мировић.

Он је истакао да је зато вечерашњи догађај и чињеница да је Матица са сјајним уређивачким одбором успела да објави Рјечник важан догађај за нашу културу, језик, за наше битисање и општу идеју да у сваковрсном јединству, па и када је у питању језик са његовим различитостима – будемо истрајни.

„Истрајни и упорни да сачувано завет оних који су нас још од 1826. године, под сводовима ове куће заветовали на циљеве о којима ћемо говорити и вечерас на „Данима Српске у Србији“, а то је да се везујемо за наше корене, баштину, традицију“, рекао је Мировић.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић истакао је да је објављивање ијекавског издања Рјечника српскога језика изузетно значајано, јер кроз ово издање видимо шта је заправо све српски језик.

„Важно је да разумемо и осећамо језик. Kључна је ствар да осећамо и ијекавицу и екавицу као два плућна крила без којих не можемо живети“, нагласио је проф. др Станић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је значај сарадње Матице српске и Представништва. Он је додао да српски језик и народ заслужују овакав Рјечник, нагласивши да је ово издање вредан допринос у одбрани нашег језика, писма и наше ћирилице.

Проф. др Јелица Стојановић, председник Друштва чланова Матице српске у Црној Гори, говорила је о значају ијекавице у српском језику и потреби да њен значај не заборавимо.

„О томе сведочи и овај Рјечник. Он нам говори да смо на правом путу у неговању српског језика и стандарда нашег језика, поштујући и ијекавицу коју у наслеђу има српски језик. Величина овог издања је да учврсти заједно и екавицу и ијекавицу,чува и баштини наше речничко благо“, рекла је проф. др Стојановић.

Руководилац Одељења за српски језик Андрићевог института проф. др Милош Ковачевић истакао је да је, не само вечерас на представљању Рјечника, него свеукупним својим деловањем Матица српска показала да је матица целокупног српског народа.

Главни редактор Рјечника српскога језика Мирослав Николић истакао је да је важно да имамо два равноправна издања речника српског језика –  ијекавско и екавско издање. Он је говорио о припреми ијекавског издања Рјечника српскога језика, који се базира се на издању Речника српскога језика Матице српске из 2011. године,  али се од њега умногоме разликује.

„Прво, по томе што је он у потпуности ијекавски  – одреднице, дефиниције и граматички подаци наведени у ијекавској варијанти“, рекао је Мирослав Николић. Он је додао да Рјечник садржи десетине хиљада обрађених речи и неколико пута више објашњених значења. Његову додатну вредност представља изузетно богат инвентар израза (фраза), чије ће тумачење помоћи посебно лексикографима, преводиоцима, као и читаоцима књижевних дела.

Представљању Рјечника присуствовао је и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.