На Универзитету у Новом Саду уручена признања “Др Зоран Ђинђић” младим научницима и истраживачима

Престижно признање “Др Зоран Ђинђић”, које се у Војводини додељује седамнаесту годину за редом, уручено је данас у амфитеатру Централне згради Универзитета у Новом Саду. Генерални покровитељ награда је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, а организатор манифестације је Универзитет у Новом Саду.

Поздрављајући присутне проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност рекао је да је један од „најлековитијих“ тренутака у 2020, години пандемије, управо додела награде „Др Зоран Ђинђић“.

„Секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, као традиционални покровитељ ове награде, неизоставно негује континуитет сећања на трагично настрадалог др Зорана Ђинђића, али и „сећање на будућност“ – у радости сведочења о Србији која се мења у делима младих стваралаца“, рекао је секретар Милошевић и додао: „И управо тај контраст туге и радости, које је обележило Зораново и ово наше време, баш као што дијалектику друштва увек доживљавамо као борбу унутрашњих супротности, у којој побеђује добро, тако и данас „славимо“ добро – најбоље у нама“, закључио је секретар Милошевић.

Говорећи о томе да је увек било и биће оних који никада неће разумети Зоранову поруку којом је немогуће променити Србију, а да сви останемо непромењени, секретар Милошевић наглашава да је промена друштва ствар „селф концепта“, концепта самопослуживања, а не било чијег „дисциплиновања“ од породичног до државног.

„Ко крене тим путем, освојиће највише врхове образовања и показати да је изнад свега добро васпитан“, нагласио је секретар Милошевић.

Присутне је поздравила и проректорка за наставу и студентске активности проф. др Сања Подунавац-Кузмановић.

„Сигурна сам да сте сви Ви, као и сви претходни добитници Награде „Др Зоран Ђинђић“, ово престижно признање добили, пре свега због тога што сте научили да се кроз свет науке крећете малим корацима. И на том путу кроз царство науке Ви имате снагу ванвременску и жељу да се у разноликости свакодневног живота задржавате на открићима и искуствима која Вас инспиришу и мотивишу“, истакла је проректорка, уз осврт на одломак из текста чувеног писца, аутора књиге „Мали принц“ Антоан де Сент Егзиперија.

Одбор Фонда „Др Зоран Ђинђић“ прошле године је једногласно усвојио предлог да награда „Др Зоран Ђинђић за младог научника и истраживача”, коју је добијао један научник, подели на три награде.

Награде се састоје од дипломе и новчаног дела, и то у износу од 600.000 динара за Прву награду, 300.000 динара за Другу награду и Трећу награду 200.000 динара, док Награда „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука у 2020. години обухвата диплому и новчану награду у износу од 300.000 динара.

Овогодишњи лауреат Прве награде „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача је др Лука Стрезоски, доцент Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Лауреат Друге награде је др Миона Беловић, научни сарадник Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду.

Трећа награда „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача припала је др Марку Родићу, доценту Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.

Добитник награде „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука у 2020. години Андреј Цветић, за мастер рад „Yuniverzum носталгије: политичко и еманципацијско у литератури о постсоцијалистичким носталгијама на простору бивше Југославије“, одбрањен на Филозофском факултету Универзитета у Београду.