На Универзитету у Новом Саду уручене награде “Др Зоран Ђинђић” младим научницима и истраживачима

Престижно признање “Др Зоран Ђинђић”, које се у Војводини додељује деветнаесту годину за редом, уручено је данас у амфитеатру Централне згради Универзитета у Новом Саду. Генерални покровитељ награда је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, а организатор манифестације је Универзитет у Новом Саду.

Поздрављајући присутне проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност рекао је да већ деветнаест година промовишемо две вредности – културу сећања и „визију“ која траје.

„Реч је о појединцима који раде на себи, који су уистину велики, али иза њих стоје и велики факултети. Међу награђенима у протеклих деветнаест година су управо они који најчешће долазе са Природно-математичког факултета, Факултета техничких наука, Технолошког факултета, а ту су и Медицински, Филозофски и Пољопривредни факултет. Дакле, шест еминентних институција које нас подсећају да, осим индивидуалних вредности истраживача, уважавамо и „амбијент“ подршке научном стваралаштву“, нагласио је секретар Милошевић.

Према речима председнице Одбора Фонда „Др Зоран Ђинђић“ проф. др Биљане Шкрбић, Одбор је 2019. године увео новине, тако да се од тада додељују три награде за младог научника и истраживача, како не би оштетили ни једног младог истраживача.

Овогодишњи лауреат Прве награде „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача је др Митар Симић, научни сарадник Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, који је обраћајући се присутнима исказао задовољство радом на Универзитету у Новом Саду и Факултету техничких наука, јер предствљају инспиративну и продуктивну средину за  научноистраживачки рад цени, а квалитет поштује.

Лауреат Друге награде је др Оља Шовљански, научни сарадник Технолошког факултета у Новом Саду, док је Трећа награда „Др Зоран Ђинђић“, припала  др Небојши Кладару, доценту Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду.

Добитник награде „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука у 2022. години је Лука Рудић, за мастер рад „О Бењаминовим превођењима: језик, уметност и историја“, одбрањен на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.