Најбоља млада научница за Србију за 2023. годину на пријему у Покрајинској влади

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, приредио је данас у Покрајинској влади свечани пријем за најбољу младу научницу у Србији за 2023. годину, др Ољу Шовљански.

Тим поводом секретар Милошевић је истакао да је награда Danubius Young Scientist Award, чији је овогодишњи лаурет др Шовљански, потврда да су „Технолошки факултет и Универзитет у Новом Саду снажна научна тачка на географској карти Европе на коју смо сви итекако поносни“.

„Програмом развоја високог образовања и научноистраживачке делатности у Аутономној покрајини Војводини до 2030. године прокламовали смо не само доступност високог образовања и његову дигитализацију, него и научну изврсност. Ово је наш прилог дисиминацији, ширењу знања, јачању вредности које су потребне нашем друштву, а које се, евидентно, мења по питању знања, компетенција и посвећености научној изузетности, што је видљиво и у очима других. Оваква признања то доказују“, рекао је ресорни секретар и додао:

„Од срца Вам честитам! Ви сте, као и ваше претходнице др Александра Цветановић и др Јелена Владић, обе са Вашег матичног факултета и обе добитнице овог престижног признања, оријентир да се као друштво крећемо у добром смеру. Данас сведочимо томе колико су нам важни они који стварају и бивају препознати по свом старалаштву још као млади, али и „видљиви“, посебно као потенцијал привредног развоја наше земље.“

Награда Danubius Young Scientist Award додељује се од 2011. младим научницима из 14 земаља Дунавског региона (Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Чешка, Хрватска, Мађарска, Молдавија, Немачка, Румунија, Словачка, Словенија, Србија и Украјина), за изузетна достигнућа у подручју њиховог истраживања. Награду додељује Аустријско министарство за образовање, науку и истраживање и Институт за Дунавски регион и Централну Европу, са намером да се укаже част и ода признање изузетним научницима и научницама, који постижу изванредне резултате у својим научно-истраживачким пољима.

Критеријуми доделе награде укључују научну изврсност и иновативан приступ у академском раду, тематску релевантност научног рада за питања/проблеме Дунавског региона, значај истраживања у међународним оквирима, потенцијал научника, укљученост у међународне научноистраживачке организације и сарадње, дисеминација научног знања.

Награђена др Шовљански нагласила је да је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност препознао њен научни потенцијал пре свих награда којима је до данас овенчана, доделивши јој краткорочни пројекат од интереса за развој научноистраживачке делатности у Аутономној покрајини Војводини, а чији су резултати довели, напослетку, до  Danubius награде.

 

„Ово признање за мене представља привилегију, али и подстрек да своја истраживања наставим у овом смеру и, заједно са мојим тимом, будемо пример млађим колегама и онима који ће се сутра бавити науком и унапредити Дунавски регион кроз оваква истраживања“ рекла је др Шовљански.

Проф. др Синиша Марков, Ољин ментор, истакао је да је потенцијал младе научнице увидео још током академских студија и да њени данашњи успеси нису изненађење ни за кога са Катедре за биотехнологију.

Др Оља Шовљански, на Технолошком факултету Нови Сад ради као научни сарадник на Катедри за биотехнологију и бави се истраживањем у областима технолошке микробиологије, прехрамбене биотехнологије и материјала будућности. Њена докторска дисертација на тему бактеријских изолата из реке Дунав који имају значајан биокалцификујући потенцијал је претходно препозната као истраживачки рад од великом значаја за заштиту животне средине (Специјално признање Фондације Доц. др Милена Далмација).

Њен научни допринос окићен Наградом за најбоље младе научнике и истраживаче Фонда Др Зоран Ђинђић.