Најбољи студенти Универзитета у Новом Саду отпутовали на скијање

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић испратио је данас, на паркингу испред Економског факултета, 200 најбоље рангираних студената са факултета Универзитета у Новом Саду, на скијање у Ски центру Копаоник. Заједно са новосадским студентима на скијање је пошло и по 10 најбоље рангираних студената Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици и Универзитета у Бања Луци, као и 10 студената Медицинског факултета у Новом Саду, чланова Секције Прве помоћи, награђених за изузетну хуманост и несебичну подршку здравственом систему.

Студенти ће на Копаонику боравити 16-23. марта 2024. године у оквиру пројеката: „Зимске едукативне и рекреативне активности студената – Мост хуманитарне и братске сарадње 2024“ и „Зимске едукативне и рекреативне активности студената – Најбољи међу нама 2024“.

Секретар Милошевић је, обраћајући се присутнима, рекао да је међу догађајима које Секретаријат финансира, ово један од важнијих  у вредносном смислу, јер представља суштину улагања у високо образовање, а то је улагање у људе.

„Ови млади људи су међу најбољима на Универзитету у Новом Саду и ми смо ту да их подржимо, не само у вези са студентским смештајем, исхраном, већ су нам веома важне и њихове здравствене, културне и  остале потребе које млад човек има. Свесни смо да ће они сутра бити носиоци породичних, али и јавних обавеза. Овакве акције изражавају пуноћу студирања, које није само испуњавање обавеза и основних потреба, већ и њихова надградња”, казао је професор Милошевић и додао:

„Овај пројекат финансира Покрајинска влада, а успешно га реализује Студентска асоцијација Факултета спорта и физичког васпитања, већ седму годину за редом. Када неко спроведе објективне критеријуме у одабиру, а бирају се они најбољи када је реч о успеху током студирања и то је једини критеријум, онда је то изузетно стимулативно за њих и они тад имају осећај да су прихваћени и да је њихов труд препознат.”

Реализатор овог пројекта, чији је циљ повезивање омладине, студената и стручњака и промовисање неупитних вредности као што су образовање, физичка активност и заједништво,  је Студентска асоцијација Факултета спорта и физичког васпитања, а средствау износу од 9.808.000,00 РСД су обезбеђена захваљујући Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Током боравка на Копаонику студенти ће имати прилике да кроз радионице стекну или прошире знања из здравственог васпитања, прве помоћи, професионалне орјентације у природи, али и да науче или усаврше своје скијашко умеће.

Поред студената, пут Копаоника упутили су се и професори Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду, који ће у улози инструктора скијања студентима пружити стручну подршку.