Најављен 19. међународни сајам образовања „Путокази“

Данас је на Новосадском сајму уприличена конференција за новинаре поводом одржавања 19.  међународног сајма образовања „Путокази“, који ће се ове године одржати 21-23. марта, 28. међународне изложбе уметности „Арт eкспо“ у трајању од 18. до 25. марта, манифестације „Дани Лазе Костића“ као и нове приредбе – Сајма гејминга „NS GAMING WEEK“ која се одржава  21-23. марта, у Хали „Мастер“ Новосадског сајма.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић обратио се присутнима:

„Новосадски сајам је место где се сусрећу људи и идеје. Ово је добра прилика да кажемо зашто нам је он важан из угла политике. Ако смо пре 7 година имали буџет од 61 милијарде динара, а 2023. године он износи 123 милијарди, то је заједнички успех, не само политике, већ и привредника и, пре свега, образовања. Они који долазе и желе да улажу у нашу земљу рачунају на добро уређене привредне зоне, инфраструктуру, субвенције, али рачунају и на један важан капитал – људски капитал оличен у знању, у чијем креирању у покрајини учествује Универзитет у Новом Саду, 9 високих школа струковних студија, чији је оснивач АП Војводина, али и приватни факултети, јер сви су они са префиксом „акредитовани“. Интелектуализација је један, добро прокламовани принцип, а он се остварује још бољим циљевима које смо ми, поткрај прошле године, дефинисали у Плану развоја високог образовања у АП Војводини до 2030. године, а то су: повећање квалитета услуга и доступности високог образовања, дигитализација и научна изврсност.“

„За нас је посебно важна повезаност науке и привреде. У Аутономној покрајини Војводини имамо постојан број студената и на академским и на струковним студијама. Међутим, имамо један заробљени капитал у интелектуалној заједници који не даје довољно добар резултат у привредном амбијенту – око 70 % истраживача је, по НАЛЕД-овој студији, концентрисано на факултетима, а свега их је 2% у реалном, привредном сектору. У развијеним земљама Европе тај однос је скоро уједначен и око 46% истраживача је у привредном амбијенту, а њих 40% у академској заједници. У привредно, још развијенијим економијама, попут Сједињених Америчких Држава или Јапана, скоро 70% истраживача је у привреди. Опомињујуће је и то што свега 3% привредних субјеката остварује сарадњу са научноистраживаким институцијама“, подсетио је ресорни секретар и додао:

„Стога, увек је питање да ли је наука трошак или инвестиција. Ако је инвестиција, ми морамо да повећамо број патената и то значајно; академска заједница више брине о наставничким звањима него о иновацијама. То није добро и то у будућности може да нас лимитира.“

Професор Милошевић је посебно истакао да према члану 35. Закона о високом образовању, „докторске студије припадају само академском високом образовању“.

„Сви они који су на високим школама струковних студија завршили специјалистичке и мастер студије остају на том нивоу, не могу даље да иду на докторске студије и то није добро. У Шведској, Данској и Немачкој је то могуће; морамо и ми обезбедити бољу комуникацију између струковних и академских студија, и исход струковних студија до доктората“, нагласио је секретар, који је своје обраћање завршио речима:

„Ми смо заиста, више него захвални академској заједници која је трасирала пут развоја целокупног друштва, али неопходно је усмерити сноп светла на места где можемо бити још бољи, а то су иновације и патенти, као и измештање академског корпуса према привредним проблемима, што је данас, готово судбинско питање нашег друштва.“

Мр Даница Лучић, представница Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, најавила је да ће током три дана сајма бити представљени значајни пројекти које Секретаријат реализује, између осталих, Пројекат обуке талентованих ученика основних и средњих школа са територије АП Војводине и ангажовањa стручних сарадника на Андревљу за 2024. годину, који се, већ трећу годину за редом, успешно остварује у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић исказао је задовољство „што у складу са титулама Европске престонице културе и Омладинске престонице Европе којима је Нови Сад био овенчан, овогодишње сајамске манифестације почињу управо изложбама посвећеним култури, уметности, креативности и омладини“.

Међународни сајам образовања „Путокази“ окупља институције које представљају више од 500 образовних профила и даје свеобухватну понуду средњег и високог образовања у нашој земљи, заједно са понудом средњих школа и факултета у Словачкој, Црној Гори, Босни и Херцеговини, а посетиоцима ће понуде о наставку школовања представити и Амбасада Канаде.